Hlavní obsah

Plzeň slaví výhru nad Karlovými Vary i zisk Prezidentského poháru

PLZEŇ

Plzeňští hokejisté slaví v dnešním 50. kole extraligy výhru 3:2 v západočeském derby nad mistrovskými Karlovými Vary a také zisk nového Prezidentského poháru pro vítěze základní části. Před závěrečnými dvěma koly mají svěřenci Mariana Jelínka náskok deseti bodů před druhým Zlínem, který podlehl v Českých Budějovicích vysoko 1:6. Naopak karlovarská Energie prohrála posedmé za sebou a má už pouze teoretickou naději na postup do vyřazovací části.

Foto: Petr Eret, ČTK

Brankář Tomáš Pöpperle (vpravo) a Jiří Hanzlík (vlevo) z Plzně, Petr Kumstát (uprostřed) z Karlových Varů.

Článek

Hosté vstoupili do utkání aktivněji. Díky tomu ale nechávali v obraně okénka. Vostřák ovšem v dobré pozici příležitost prováhal. Na druhé straně ujeli do přečíslení dva na jednoho Balázs s Dejem a druhý jmenovaný po ideální kombinaci otevřel skóre. Inkasovaná branka Karlovy Vary povzbudila a po velkém tlaku se po přihrávce Kumstáta po ledě trefil Košťál.

Poté Plzeň od další pohromy zachránil Pöpperle, který dokázal zastavit střelu Melenovského z bezprostřední blízkosti. Domácí se vrátili do děje až během přesilové hry, rychlou střelu Vampoly ale skvěle vyrazil karlovarský gólman Mensator a vzápětí Kovářův gól z brankoviště neuznali sudí po konzultaci s videem. Hosté mohli v plném počtu zvýšit na tříbrankový rozdíl, Pöpperle si však se zakončením Hluchého mezi betony poradil rozklekem.

Udeřili naopak domácí, když po akci do otevřené obrany vrátil střelu Heřmana do sítě Dvořák. Zlepšený výkon si plzeňští hráči přenesli do prostřední části a dobrým pohybem donutili hosty k faulům. Početní výhodu přetavil ve vyrovnání Benda dorážkou v tlačenici před branku. Poté sice domácí promarnili dlouhou přesilovku pět na tři, ale obrat na 3:2 dokonal Heřman, když prostřelil Mensatora tvrdou střelou od pravého mantinelu.

Karlovarští viditelně znervózněli a pod tíhou důležitosti zápasu chybovali při rozehrávce. Domácí to nedokázali potrestat, a tak jim ujel ve vlastním oslabení Kumstát. V rozhodující chvíli mu ale zpomalil střelu vracející se Hanzlík.

Třetí třetinu odstartovali hosté další nekoncentrovaností v defenzivě a průnik Bomersbacka zastavil Němec jen za cenu trestného střílení. Při jeho provedení ztroskotal Hanzlík na bývalém spoluhráči Mensatorovi.

Hosté s přibývajícím časem mysleli především na ofenzivu. Spolehlivě chytající Pöpperle si však s pokusy Deje i Balázse poradil a k případným dorážkám nepustili soupeře důrazní beci. Zvýšit plzeňský náskok mohl Adamský, ale Mensator odolal. V samotném závěru Karlovým Varům ke srovnání stavu nepomohla ani power play a vidina předkola se jim výrazně vzdálila.

HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 14. Dvořák (M. Heřman), 22. Benda (Jan Kovář, Hvila), 30. M. Heřman (Adamský, Benák) - 5. Dej (Balázs), 6. Košťál (Kumstát, Němec). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Bádal, Charvát. Vyloučení: 5:6, Čutta (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8128.
Plzeň: Pöpperle - Benák, Jiří Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Malena - Stránský, Jan Kovář, Vlasák - Bomersback, Vampola, Tvrdík - Adamský, M. Heřman, Dvořák - Vostřák, Pitule, Hvila. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Parýzek, Nosek, Loginov, Dobroň, Čutta, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hřebejk, Melenovský, Hluchý - Balázs, Dej, Skladaný - Zucker, Budínský, Kuběna. Trenéři: Hynek, Baďouček a Kněžický.

Reklama

Související témata: