Hlavní obsah

S céčkem na dresu by si Vykoukal hokej příliš neužil

PRAHA

V kádru úřadujícího hokejového mistra nenajdete zkušenějšího hráče, než je Jiří Vykoukal, vždyť sparťanský dres v nejvyšší soutěži oblékl poprvé už v září 1989. Šestatřicetiletý obránce, jenž má tři české tituly a při angažmá v Turku okusil i finále finského playoff tvrdí, že pro pocity vítězné slasti po tak vypjatých duelech mu hokejová dřina stále stojí za to.

Článek

„Strávil jsem několik let v cizině, ale do Sparty jsem se celkem čtyřikrát vracel a nikdy jsem toho nelitoval. Nejhezčí vzpomínkou na play-off je pro mne loňská senzační jízda za titulem, i letos si ale snažím boj o titul užít a vážím si toho, že můžu taková utkání hrát,“ vypráví Vykoukal.

„Cítím, že se blíží konec kariéry, ale stále mě hokej hodně baví a snažím se nenechat si ho ničím a nikým otrávit. Spíš si vychutnávám pozitivní okamžiky,“ líčí. Když přišel jako bažant z Olomouce do sparťanské kabiny, obdivoval tehdejší hokejové matadory Doležala, Musila, Reindla či Látala a hned s nimi taky zažil ligový triumf.

„Byl jsem ze všeho dost vyjukaný a sotva by mě napadlo, že si v jejich letech zahraju na Spartě druhé finále v řadě. Pořád si ale myslím, že je hokej krásný,“ usmívá se obránce, který má smlouvu i na příští rok.

„Věk si nepřipouštím a vedle výrazně mladších spoluhráčů ani nemám čas stárnout, i když v kabině máme takový koutek s Tonem a Robem, který je ještě o rok starší. Dohromady nám je hodně přes sto a občas si povídáme o tom, jak už máme zdevastovaná těla," svěřuje se veterán.

Rodina žije v Olomouci, Vykoukal je v Praze sám 

"Dokud mladým stačíme, proč to balit. Pro nás je motivací všem ukázat, že když makáte, udržíte se na úrovni,“ líčí Vykoukal, který je i dvojnásobným mistrem světa. „Trenér Hadamczik se letos ptal, jestli bych ještě neměl chuť, ale reprezentace je uzavřená kapitola a příležitost mají mladší.“

Před sezónou mu ve Spartě taky nabízeli post kapitána. „Odmítl jsem s tím, že ideálním typem šéfa kabiny je Franta Ptáček a já ho budu ve všech směrech podporovat. On ale bude v týmu ještě dalších pět let, já bych si s céčkem na dresu poslední hokejové roky tolik neužil. Nechci už ani v kabině křičet, i když občas se neudržím. Možná to někoho překvapí, ale umím být i dost impulzivní a někdy je nutné i docela nahlas promluvit, i další starší kluci si občas něco řeknou,“ přibližuje klubové zákulisí Vykoukal.

Rodinu si během sezóny moc neužije, manželka i děti žijí v Olomouci. „Nežije se mi v Praze samotnému lehce, ale nechtěl jsem dětem přetrhat vazby na školu, kamarády a kroužky. Jen co skončí sezóna, budu s nimi, užijeme si celé léto a zkusím to rodině vrátit. Jinak se snažím hodně dojíždět a klidně vyrazím domů na otočku pendolinem, za dvě a čtvrt hodiny jsem tam,“ vypráví Vykoukal. „Teď se ale soustředím na finále s Pardubicemi, třeba mě v nadcházejících dnech čekají poslední velké zápasy kariéry.“

Reklama

Související témata: