Hlavní obsah

Slavia, Kladno a Budějovice s novými posilami

PRAHA

Konečně vyhrát a odpoutat se ode dna extraligové tabulky; to je jediný cíl hokejistů Českých Budějovic a pražské Slavie před pátečními zápasy 6. kola hokejové extraligy. Jihočeši proto do sestavy zabudují i nově příchozí posily Rachůnka a Kočího, dres pražského celku by měl poprvé obléci také Slovák Gron.

Foto: ČTK/René Volfík

Hokejisté Sparty doufají, že jim vedení v tabulce vydrží i po šestém kole

Článek

Šlágrem 6. kola hokejové extraligy však bude duel vedoucí Sparty s druhými Pardubicemi, které by v případě úspěchu mohly lídra soutěže vystřídat. Už včera jste si mohli na pokladnách Duhové arény přečíst: vyprodáno.

Východočeši nemohou počítat pouze s Mikeskou. Otazník se ještě vznáší nad Dopitou, o něhož se pokoušela viróza, dnes už naopak naplno trénoval Lubina. "Musíme se hlavně vyvarovat chyb v obraně a pohlídat si brejkové hráče Havláta a Tona," uvažoval trenér Miloš Říha, který se byl osobně podívat na nedělním zápasu Sparty s Třincem. "Pokud dodržíme taktické pokyny a nepoženeme se bezhlavě do útoku, mohlo by to klapnout," přemítal.

Pražský tým bude nadále postrádat Ujčíka s Havelkou, kádr má však natolik široký, že nepočítá s jeho doplněním o Vrbatu či Pilaře. "U Karla (Pilaře) to navíc vůbec nevypadá dobře s vyřízením pojistky," upřesnil Hadamczikův asistent Kamil Konečný na adresu zadáka Toronta. "V souboji dvou vyrovnaných soupeřů jsou vždy důležitým prvkem výkony brankářů," dodal.

Mistři ze Slavie: v pěti zápasech sedm branek

Mistrovská Slavia přivítá Plzeň sice bez zadáků Schneidera a Kučery, ale už s novou akvizicí Gronem. "Měl by nastoupit v centru třetí řady," přiblížil zařazení slovenského útočníka asistent Ondřej Weissmann. Celek z Edenu se zatím střelecky trápí; pouhých sedm branek je nejslabším počinem z celého čtrnáctičlenného pole. "Hra přitom nevypadá nejhůř, ale musíme už konečně začít dávat branky," vyhlásil Weissmann.

Západočeši mají se složením sestavy problémy. Trenéru Rostislavu Čadovi chybí hned šest hráčů základního kádru: obránci Posmyk, Nedoma a Výborný a útočníci Vostřák, Andrašovský a Kracík. "Potýkáme se s tím už celý týden, ale nemíníme se na nic vymlouvat. Nechceme odjet domů s prázdnou," naznačil Čada cíl pro pátečním zápas.

Ivan Rachůnek novou posilou Budějovic

Nula na bodovém kontě nadá spát klubovému vedení v Českých Budějovicích. Mužstvo proto posílili útočník Ivan Rachůnek, mladší bratr ottawského obránce Karla Rachůnka, a z Liberce přišel na zkoušku bek Kočí. "Oba by už zítra proti Znojmu pravděpodobně měli hrát," předpokládá kouč Vladimír Caldr. "Soustředit se musíme zejména na obranu," naznačil, kde tým tlačí bota. Chybět budou zadáci Gýna, Kolda a forvard Štrba.

Znojemští jsou si vědomi, že je na jihu Čech nečeká lehký zápas. Tím spíš, že nejistý je start střelce Urama, jenž dva dny kvůli chřipce netrénoval, zdravotní problémy má znovu i Procházka. "Hrajeme teď třikrát v týdnu, na pořádný trénink není čas," povzdychl si trenér Pavel Pazourek. "S bodem bychom byli spokojeni," dodal.

Nový vsetínský hrdina Hašek nastoupí proti "svým"

Třinec čeká domácí dvojzápas - nejprve Vsetín a v neděli Pardubice. Musí si však vypomoct bez zraněného trojlístku Král, Malinský, Ivan. "I tak chceme na led znovu vypustit čtyři útoky. Mladá lajna se jeví dobře a říká si o další příležitost," prozradil trenér Pavel Marek. "Na Pardubice zatím vůbec nemyslíme, prvotním úkolem je porazit Vsetín, který za žádnou cenu nesmíme podcenit. Věřím, že se prosadíme střelecky," dodal.

Vsetín se po mátožném úvodu ligy vzpamatoval a v neděli nadělil pět branek Litvínovu. V dresu Valachů řádila nová posila z Třince, útočník Hašek, autor dvou gólů a dvou asistencí. Kouč Zdislav Tabara však výhru nepřeceňuje. "Jeden zápas sezonu nedělá. Povedl se nám, ale hodně nám k tomu pomohl soupeř. Pohodu a případný herní vzestup musíme teprve potvrdit v Třinci," řekl Tabara. Týmu chybí dlouhodobě zranění Kovář s Frolem.

Zlín spoléhá na diváky

Ve Zlíně očekávají proti Vítkovicím slušnou diváckou kulisu. "Chceme potvrdit formu z minulých dvou zápasů. Očekáváme, že nás přijdou diváci povzbudit," řekl zlínský trenér Ernest Bokroš. Postrádat bude stále jen brankáře Murína.

Vítkovice vnímají, že Zlínu se úvod sezony vydařil. Trenér Ladislav Svozil nosí v hlavě návod na úspěch, ale z pochopitelných důvodů jeho detaily tají. "Určitě budeme vycházet ze zabezpečené obrany a musíme si dát velký pozor, abychom nebyli zbytečně vylučovaní. Zlín přesilové situace dokáže sehrát," varoval Svozil své svěřence. Dlouhodobě zraněný je Jurečka a na ledě se patrně neobjeví ani Míka, který laboruje s naraženým zápěstím.

Liberec chce střed tabulky

Liberecké povzbudil bod, který vydolovali v úterý v dohrávce na ledě Znojma, doma však chtějí být proti Karlovým Varům ještě úspěšnější. "Rádi bychom vyhráli a dotáhli se na střed tabulky," potvrdil kouč Josef Jandač. K dispozici má kompletní kádr.

Karlovarským naopak stále scházejí gólman Franěk a útočník Polák. "Domácí se na nás budou chtít vytáhnout, nebude to nic snadného," tuší karlovarský asistent Radim Rulík.

Do Litvínova přijede Martin Procházka

Litvínov by v domácím prostředí rád navázal na výkon a výhru nad Plzní. Trenéři se však budou muset obejít bez dlouhodobě zraněného Kotrly a k dispozici není ani Kacíř. "V domácím prostředí je povinností bodovat," uvědomuje si asistent Pavel Hynek.

Kladenští bez pětice hráčů, avšak v čele s navrátilcem Martinem Procházkou, chtějí především zachytit začátek zápasu. "Venku se nám zatím příliš nedaří. Potřebujeme přestát úvod bez inkasované branky a dostat se do tempa," řekl trenér Zdeněk Müller. Procházka vyjede na led v prvním útoku spolu s Gardoněm a Štefankou. "Je to posila, ale nesmíme si myslet, že to teď za nás všechno vyhraje, že všechno půjde samo," upozornil kouč.

Reklama