Hlavní obsah

Přípravy na světový šampionát míří do finále. Nominace týmů pro hokejové MS 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní mistrovství světa pomyslně klepe na dveře. Již v pátek 12. května rozehrají hokejové týmy první zápasy základní části. Těsně před akcí přichází na řadu finalizace nominací a soupisek všech týmů, jejichž složení najdete v článku níže. Informace jsou postupně aktualizovány.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík během utkání v rámci turnaje České hokejové hry

Článek

87. ročník hokejového mistrovství světa se letos koná hned na dvou místech. Zápasy základní části skupiny B a dva čtvrtfinálové souboje se odehrají v lotyšské Rize. Skupina A je na programu ve finském Tampere. Mezi 25. a 28. květnem zde také celý šampionát vyvrcholí.

Skupina A (Tampere)Skupina B (Riga)
FinskoKanada
ŠvédskoČesko
USAŠvýcarsko
NěmeckoSlovensko
DánskoLotyšsko
FrancieNorsko
RakouskoKazachstán
MaďarskoSlovinsko

Nominace Finska

Finský trenér Jukka Jalonen do pětadvacetičlenného kádru nominoval šestnáct mistrů světa. Hned jedenáct hokejistů ze soupisky pak dokázalo také triumfovat na ZOH v Pekingu. Hvězdné úspěchy i současnou nominaci na aktuální MS získali například brankář Jussi Olkinuora ze švédského Brynäs či útočníci Marko Anttila z Kärpätu Oulu a Harri Pesonen z Langnau.

Posilami aktuálních mistrů světa bude čtveřice útočníků z NHL - Joel Armia z Montrealu, Kaapo Kakko z New York Rangers, Kasperi Kapanen ze St. Louis a Mikko Rantanen z Colorada. Prozatímní zámořskou pětku pak doplní obránce Olli Määttä z Detroitu.

Nominace Švédska

Hned osmi posilami z NHL se může pyšnit tým Švédska. Trenér Sam Hallam do nominace zařadil útočníky Jakoba Silfverberga z Anaheimu, Alexandera Nylandera z Pittsburghu, Jonatana Berggrena s Lucasem Raymondem z Detroitu, Fabiana Zetterlunda ze San Jose a Carla Grundströma z Los Angeles.

Z obránců pak na šampionát míří Patrik Nemeth hrající za Arizonu. Kromě toho tým tvoří také trojlístek někdejších mistrů světa, kterými jsou Oscar Lindberg, Dennis Everberg a Jacob de la Rose.

Předběžná nominace USA

Hlavní oporou dvaadvacetičleného výběru Spojených států amerických je dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Nick Bonino, jenž s reprezentací současně získal také bronzové medaile na světových šampionátech 2015 a 2018. Další zásadní postavou v mužstvu USA by měl být útočník Buffala Alex Tuch. Do nominace se zatím dostalo na 12 hráčů z NHL. Informace budeme aktualizovat.

Nominace Německa

Kouč německé reprezentace Harold Kreis povolal na MS tři posily ze zámoří. Po původní omluvě se opora německého týmu Moritz Seider hrající v NHL za Detroit rozhodla šampionátu také zúčastnit. Seider doplní dvojici útočníků Johna-Jasona Peterku z Buffala a Nica Surma ze San Jose. V nominaci mimo jiné figuruje český rodák útočník Dominik Kahun.

Nominace Dánska

Informace budeme aktualizovat.

Nominace Francie

Reprezentace Francie pod vedením trenéra Phillipea Bozona nominovala mimo jiné také zástupce z české extraligy - útočníka Jordanna Perreta nastupujíchoí za Hradec Králové. Pro české fanoušky může být známým jménem také útočník Valentin Claireaux, který působil ve Zlíně, v Pardubicích i v Mladé Boleslavi. Z NHL francouzský tým posílí Alexander Texier hájící barvy Columbusu.

Nominace Rakouska

Informace budeme aktualizovat.

Nominace Maďarska

Návrat maďarského týmů do eltiní skupiny na světovém šampionátu nastává po sedmileté pauze. Raritou v aktuální nominaci je pak účast útočníka Gergö Nagy, jenž zažil předchozí dva starty Maďarů na MS, které se odehrály v letech 2009 a 2016. Hráči, kteří se představují v hokejově silnější ligách a figurují na aktuální soupisce, jsou například útočníci Balázs Sebök z Tamepre či Vilmos Galló ze švédského Linköping.

Předběžná nominace Kanady

Prozatímní nominaci trenéra André Tourigny tvoří 22 hráčů. Tahouny by měli být tři vítězové Stanley Cupu. Současně hned 17 hráčů bude na světovém šampionátu debutovat. V útoku by se Kanada měla opírat hlavě o Tylera Toffoliho z Calgary, překvapením může být výkon teprve 18letého talentovaného hokejisty Adama Fantilliho. Informace budeme aktualizovat.

Nominace Česka

Nominace české reprezentace byla oznámena po odehrání Českých hokejových her. Finský trenér národního týmu Kari Jalonen nominoval tři brankáře, osm obránců a 14 útočníků.

Z NHL lze počítat s posilami v podobě útočníků Dominika Kubalíka hrajícího za Detroit, Filipa Chytila z New York Rangers, Martina Kauta ze San Jose a Jakuba Zbořila z Bostonu. Ze zámořských hvězd se naopak omluvili bostonští Davidové Pastrňák i Krejčí, Pavel Zacha nebo Tomáš Hertl ze San Jose.

Česká reprezentace svůj první zápas na letošním MS zahájí v pátek 12. května v 15:20 proti Slovensku.

Nominace Švýcarska

Švýcarská nominace se opírá o čtyřlístek posil ze zámoří. Trenér Patrick Fischer povolal útočníky Nina Niederreitera z Winnipegu a Denise Malgina z Colorada. Z obránců působících v nejslavnější lize světa se zapojí Tim Berni z Columbusu a Janis Moser z Arizony. Matadorem švýcarské reprezentace, který se světového šampionátu zúčastní již posedmnácté bude Andres Ambühl z Davosu.

Nominace Slovenska

V nominaci trenéra Craiga Edwarda Ramsayho lze najít hned deset hráčů, které mohli tuzemští fanoušci vidět v české extralize. Z NHL Slovensko posílí obránce Columbusu Samuel Kňažko, útočníci Miloš Kelemen z Ariozony a Pavol Regenda z Anaheimu. V hledáčku trenérského týmu byl gólman Jaroslav Halák z Rangers, jenže ten se omluvil, a tak se Slováci musí spolehnout na trojici brankářů z domácí soutěže.

Těsně před šampionátem pak z nominace vypadl kapitán Martin Gernát, jenž se dle oficiálního stanoviska omluvil z důvodu zranění břišního svalu, avšak spekuluje se o jeho přestupu do KHL. Slováci stejně jako český národní tým zakázali svým hráčům psůobícím v KHL reprezentovat.

Nominace Lotyšska

Lotyšská nominace pro šampionát nabízí účast hned osmi hráčů, kteří působili v české extralize. Ze zámoří povolal trenér Harijs Vītoliņš útočníka Rudolfse Balcerse z Tampy Bay a gólmana Artuse Šilovse z Vancouveru.

Nominace Norska

Tým kouče Tobiase Johannssona se v současnosti bude muset obejít bez hráčů z NHL. Jediný zástupce Mats Zuccarello se z MS omluvil. Největší zahraniční posilou tak je obránce Ole Julian Björgvik Holm hrající za Cleveland v AHL. Někdejšími zkušenostmi z NHL může také přispět útočník Valerenga Oslo Andreas Martinsen či zkušený Andre Olimb, jenž startoval na dvou olympiádách a jedenácti světových šampionátech.

Nominace Kazachstánu

Širší osmadvacetičlenna nominace na MS se opírá hned o 14 hráčů Barysu Astana, jenž je součástí Kontinentální ligy. Matadorem výběru je pak útočník Roman Starčenko, který má na kontě již sedm světových šampionát.

Nominace Slovinska

Slovinci se do elitní skupiny vracejí po pěti letech. Hlavní trenér Matjaž Kopitar do svého kádru nominoval i několik hráčů známých z české extraligy. Příkladem může být brankář Mladé Boleslavi Gašper Krošelj, někdejší obránce Pardubic Blaž Gregorc či ex-sparťan Robert Sabolič. Kádr se bude muset obejít bez své hlavní hvězdy Anžeho Kopitara, který dal po vyřazení svého týmu Los Angels z play off NHL přednost doléčení zranění.

Reklama