Hlavní obsah

Pavelec se těší na hokej ve Winnipegu i souboje s Jágrem

PRAHA/WINNIPEG

Nová zkušenost čeká v nadcházejícím ročníku českého brankáře v hokejové NHL Ondřeje Pavelce. V zámoří působí již od sezóny 2005/06, přičemž v roce 2007 podepsal smlouvu s Atlantou. Organizace Thrashers ale po minulém ročníku přesídlila do Winnipegu a společně s ní i Pavelec. Se svými spoluhráči tak bude nově pod drobnohledem kanadských fanoušků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondřej Pavelec při tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Město Winnipeg mělo svůj tým v NHL již v minulosti, ale v roce 1996 se organizace Jets přesunula do Phoenixu, kde pod názvem Coyotes působí dodnes. "Od prvního dne tady je vidět, jak hokej lidi zajímá a že tady NHL neměli 15 let," potvrdil Pavelec v rozhovoru s ČTK. "Všude nosí čepice, šály a další klubové věci, všude se o hokeji baví, i v restauracích, když jdu na jídlo. Už přípravné zápasy byly vyprodané. Hokejem tady vážně žijou, což je velký rozdíl oproti Atlantě," přiblížil Pavelec.

Svoji roli podle jeho názoru hraje možná i fakt, že Winnipeg má ze čtyř hlavních profesionálních sportů v zámoří mužstvo právě jen v NHL. "Myslím si, že to největší bláznovství asi ještě teprve přijde, ale už teď je zkrátka snadno poznat, jak dobře lidé vědí, že jsme ve městě," všiml si Pavelec. Jeho tým navíc začne nový ročník proti možná nejslavnějšímu klubu hokejové historie - Montrealu Canadiens. "Já osobně to beru jako normální první zápas v sezoně, ale pro lidi okolo a pro fanoušky to bude něco výjimečného. Všichni se na to už těší," ujistil Pavelec.

Věří, že se spoluhráči své diváky v dresech Jets - jak se také klub jmenoval i v minulosti - nezklamou. "Vedení klubu chce NHL vyhrát, taková je tady mentalita a tak je to správně. Musíme jít ale postupně po malých krůčkách a nejdřív vůbec udělat play off, kde jsme byli za posledních deset let jednou... Uvidíme také, jak se nám povede vstup do sezony, od toho se to pak může celé odvíjet dál," přemítal Pavelec.

Sám k tomu chce přispět co možná nejlepšími výkony, které ale pomůžou především týmu k bodům, nikoliv jemu samotnému k dobrému postavení ve statistikách soutěže. "Osobní statistiky moc nesleduju, ty jsou až druhotné. Přál bych si hlavně, aby ta sezona byla zase lepší než ta minulá, abych odchytal co nejvíc zápasů, zůstal především zdravý a pomohl týmu k nějakému úspěchu," vyjmenoval své osobní ambice Pavelec.

Čtyřiadvacetiletý gólman, jehož si Atlanta vybrala v roce 2005 na draftu jako 41. hráče celkového pořadí, ovšem zatím netuší, jak budou mít s brankářským kolegou Chrisem Masonem rozdělené role. "Vůbec nevím, co trenér zamýšlí, ale přípravné zápasy jsme si rozdělili napůl. Jediné, co mi při rozhovoru trenéři řekli, je, abych chytal puky," smál se Pavelec. "Nijak se tím ale nestresuju, předpokládám, že to bude jako obvykle, a tím pádem bude chytat prostě ten, kdo bude mít lepší formu," dodal Pavelec.

Už ve čtvrtek 27. října by se mohl ve Philadelphii postavit slavnému krajanovi Jaromíru Jágrovi, který se po odmlce vrátil do NHL a v dresu Flyers se během přípravných zápasů předvedl ve vynikající formě. Oba dva se dobře znají - společně se podíleli na zisku titulu mistrů světa v Německu v loňském roce i letošním bronzu ze šampionátu na Slovensku.

"Jasně, že jsem Jardův návrat sledoval. Ale vůbec ani trochu mě nepřekvapuje, co tady zatím stihl předvést, i když je to teprve příprava. Měl jsem možnost vidět, co předváděl na mistrovství světa, a tam jasně dokázal, že pořád patří k těm úplně nejlepším," ocenil Pavelec o 15 let staršího forvarda.

"Hrozně rád si proti němu zahraju a moc se na to těším, i když na druhou stranu není moc o co stát, když se mu tak daří," netajil s nadsázkou jisté obavy Pavelec. "Je jedině dobře, že je tady, a myslím, že je to dobře pro celou ligu," dodal Pavelec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.