Hlavní obsah

Hamilton odstartuje v Melbourne první, Räikkönen patnáctý

MELBOURNE

Kvalifikaci na úvodní závod mistrovství světa formule 1 v Melbourne vyhrál Brit Lewis Hamilton s mcLarenem, vedle kterého se v neděli postaví do první řady poprvé v kariéře Polák Robert Kubica z týmu BMW-Sauber. Vstup do sezóny nevyšel světovému šampiónovi Kimmimu Räikkönenovi. Finský pilot Ferrari byl kvůli potížím s palivovým systémem vyřazen již v první části kvalifikace a do závodu vyrazí až z 15. místa.

Článek

Úřadující vicemistr světa Hamilton si vyjel již sedmou pole position při teprve osmnáctém startu v šampionátu F1. "Být první na startu je příjemné, vždycky je však co zlepšovat. Ale je fakt, že lépe pro nás šampionát začít nemohl," prohlásil třiadvacetiletý Brit.

Zcela opačné pocity zažíval Räikkönen, který loni Velkou cenu Austrálie z pole position vyhrál. "Samozřejmě je to zklamání, není to zrovna ideální start do sezóny. Musíme se zítra pokusit o co nejlepší výkon a získat nějaké body, protože je důležité bodovat v každém závodě," uvedl Fin.

V kvalifikaci skončil původně šestnáctý, ale díky dvojnásobné penalizaci Němce Timo Glocka se o jednu příčku posunul. Nástupce Ralfa Schumachera u Toyoty si vyjel deváté místo na startu, ale nejprve ztratil pět pozic kvůli výměně převodovky a dalších pět míst jako trest za to, že na trati bránil v jízdě domácímu Marku Webberovi. Australan zklamal fanoušky v Albert Parku, když kvůli technické poruše havaroval v druhé části kvalifikace.

Vy výborném světle se představil BMW-Sauber

Úspěch McLarenu v kvalifikaci potvrdil třetím místem nováček v týmu Fin Heikki Kovalainen, pro Ferrari bylo malou náplastí alespoň čtvrté místo Brazilce Felipeho Massy. Ve výborném světle se představili jezdci BMW-Sauber. Kubica prohrál s Hamiltonem jen o 155 tisícin sekundy a nebýt chyby ve dvanácté zatáčce, kde vyjel z trati, zřejmě by získal pole position.

"Dost jsem riskoval, což se mi nakonec nevyplatilo, protože jsem víc ztratil, než získal. I tak je to ale velký úspěch pro náš tým," řekl Kubica, jehož stájový kolega Nick Heidfeld byl pátý.

Bývalý dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso se při návratu do Renaultu musel spokojit s jedenáctým místem.

Velká cena Austrálie začne v neděli v 5:30 SEČ.

VC Austrálie - kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren-Mercedes) 1:26,714, 2. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 1:26,869, 3. Kovalainen (Fin./McLaren-Mercedes) 1:27,079, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:27,178, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 1:27,236, 6. Trulli (It./Toyota) 1:28,527, 7. Rosberg (Něm./Williams-Toyota) 1:28,687, 8. Coulthard (Brit./Red Bull-Renault) 1:29,041, 9. Vettel (Něm./Toro Rosso-Ferrari) bez času, 10. Barrichello (Braz./Honda) 1:26,173.

Reklama

Související témata: