Hlavní obsah

Australan Holder je novým mistrem světa na ploché dráze

Toruň

Australan Chris Holder se stal mistrem světa na ploché dráze. V závěrečném závodě sezóny v polské Toruni obsadil čtvrté místo a v konečné klasifikaci porazil o osm bodů trojnásobného šampióna Nickiho Pedersena z Dánska. Celkově třetí skončil obhájce titulu Greg Hancock z USA.

Foto: Sport.cz

Britský plochodrážní jezdec Scott Nicholls (ilustrační foto).

Článek

Holder šel do Grand Prix Toruně jen s dvoubodovým náskokem na dánského rivala, ale závod mu vyšel lépe a v základní části slavil tři vítězství proti jednomu Pedersenovu. Definitivně rozhodl triumfem v semifinále, ve kterém v přímém souboji Dána podruhé během večera porazil, Pedersen navíc do finále ze třetího místa neprošel.

Finálovou jízdu ovládl Švéd Antonio Lindbäck, který slavil druhé vítězství v sezóně i kariéře, před bodově nejúspěšnějším mužem večera domácím Tomaszem Gollobem. Před Holderem projel cílem ještě Hancock.

Pětadvacetiletý Holder je druhým australským šampiónem v novodobé historii mistrovství světa, které se jako seriál Grand Prix jezdí od roku 1995. Před ním se třikrát z titulu radoval Jason Crump (2004, 2006 a 2009), který se v Toruni rozloučil v 37 letech s kariérou v GP.

GP Toruně, závěrečný 12. závod MS jednotlivců na ploché dráze:
Finále:
1. Lindbäck (Švéd.)
2. Gollob (Pol.)
3. Hancock (USA)
4. Holder (Austr.)
Konečné pořadí (po 12 závodech):
1. Holder 160 b.
2. N. Pedersen (Dán.) 152
3. Hancock 148
4. Gollob 142
5. Sajfutdinov (Rus.) 133
6. Crump (Austr.) 126
...22. Franc (ČR) 9.

Reklama