Hlavní obsah

Pilot Šonka musí i při druhém startu bojovat o divokou kartu

PERTH

Českému pilotovi Martinu Šonkovi hrozí, že se ani při svém druhém startu v seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání neprobojuje do hlavního závodu. Po premiéře v Abú Zabí se mu příliš nevyvedla ani kvalifikace v australském Perthu a po 14. místě musí o účast v závodě bojovat v dodatečném rozletu, v němž ze čtyř účastníků dostanou dva nejrychlejší divokou kartu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Letecký pilot Martin Šonka.

Článek

Šonka byl v Abú Zabí v kvalifikaci dvanáctý, v sobotu si ještě o dvě místa pohoršil a skončil poslední s časem 1:40,00, který byl o šest a půl sekundy horší než u předposledního. V dodatečném rozletu se tak musí pokusit porazit alespoň dva z trojice pilotů, kterými jsou Španěl Alejandro Maclean, Japonec Muroja Jošihide a především třetí z minulého závodu zkušený Maďar Peter Besenyei, který se překvapivě nevešel mezi prvních deset přímo postupujících.

Kvalifikaci na závod, v němž piloti soupeří v rychlostech až 400 km/h v nízkém letu na dráze vymezené dvacet metrů vysokými nafukovacími pylony, vyhrál obhájce mistrovského titulu a vítěz úvodního závodu Paul Bonhomme.

Na startu kvalifikace chyběl Brazilec Adilson Kindlemann, který měl při čtvrtečním tréninku vážnou nehodu, z níž jen zázrakem vyvázl jen s drobnými zraněními.

Kvalifikace o divokou kartu začne v neděli ráno od 3:45 SELČ, samotný závod o hodinu později.

Reklama

Související témata: