Hlavní obsah

Třináctiletá krasobruslařka ovládla šampionát USA. Fenomenální talent, žasla olympijská vítězka

Detroit/Praha

Když dohrála hudba, nevěděla, zda se má smát, či plakat. Není divu. Teprve třináctiletá krasobruslařka Alysa Liuová předvedla fantastickou jízdu a celá hala z ní byla paf. I rozhodčí výkon mladičké závodnice náležitě ocenili vysokým hodnocením, a Liuová se tak stala v Detroitu historicky nejmladší vítězkou amerického šampionátu.

Foto: Profimedia.cz

Alysa Liuová.

Článek

Krasobruslařskému světu vládnou stále mladší a mladší závodnice. Zatímco minulý týden vyhrála mistrovství Evropy šestnáctiletá Ruska Sofia Samodurorová, ve stejnou dobu kralovala americkému šampionátu ještě o tři roky mladší Alysa Liuová. Ta se stala nejmladší vítězkou v historii mistrovství USA.

Zajela perfektní volnou jízdu, ve které zvládla i dva trojité axely, z nichž jeden byl v kombinaci. Poté, co se uklonila divákům a objala svou trenérku, čekala netrpělivě na hodnocení. Když pak na tabuli uviděla známky od rozhodčích, nemohla vysokému bodovému zisku uvěřit a tvář ukryla do dlaní.

Talentovaná juniorka si za krátký program a volnou jízdu vysloužila dohromady přes 217 bodů a zapsala se do historie. Do té doby nejmladší krasobruslařkou, která ovládla šampionát USA, byla Tara Lipinská. Olympijská vítězka své nástupkyni přišla osobně poblahopřát a nemohla ji vynachválit. „Je mi ctí, že můj rekord překonala právě Alysa, je to fenomenální talent,“ prohlásila Lipinská na webu The New York Times.

A co na to nová americká mistryně, která začala bruslit v pěti letech. „Jsem nadšená, kolik bodů jsem dostala. Jsem šťastná, že jsem překonala svůj osobní rekord. Všechna tvrdá práce se mi vyplatila,“ uvedla po závodě.

Reklama