Hlavní obsah

Loni okouzlila Austrálii, teď chystá comeback. Jdu do všeho střemhlav, nesmím to přehnat, říká Muchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem v Melbourne Karolína Muchová kosila soupeřku za soupeřkou včetně světové jedničky Ashleigh Bartyové a zastavila se až těsně před branami finále. Od té doby se ale také táhnou vleklé problémy 25leté tenistky s břišním svalem, které jí letos na Australian Open nepustily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Muchová stále není zdravotně stoprocentní

Článek

Sledujete dění v Melbourne?

Radši se ani na tenis nedívám. Tohle vynechávám, je mi z toho smutno. Byla bych tam moc ráda i z toho důvodu, co se mi tam loni podařilo. Austrálii mám celkově ráda a bylo pro mě těžké přijmout, že tam nepojedu.

Stýská se vám?

Pro mě to byl nádherný turnaj, byla tam skvělá atmosféra. I když tam nemohl (kouč) David Kotyza, tak jsme si pořád volali a bylo to hodně silné.

Neříkáte si někdy, že jste mohla ještě o krok výš a zahrát si finále?

To si neříkám... Já už pak nemohla skoro servírovat, v tom finále bych možná nemohla ani pinknout do míčku. Těžko soudit.

Tehdy vám na dálku fandila i vaše kamarádka herečka Rebel Wilsonová, která v posledních měsících prošla dost velkou fyzickou proměnou a zhubla snad 35 kilogramů. Co jste na to říkala?

My se během té doby i potkaly. Nezhubla ze dne na den. Byl to nějaký proces, který si naplánovala. Chtěla se sebou něco dělat. A fakt respekt! Zvládla to skvěle. Když se kouknu na naše fotky z roku 2020, tak udělala ohromný pokrok.

Původně jste měla v plánu letos do Austrálie vyrazit, proč to nevyšlo?

Už jsme vyjeli i na přípravu do Španělska a vypadalo to dobře. Já jdu ale do všeho střemhlav na 100 procent. A od toho břicha jsem začala mít bolesti zad a nohy. Bohužel se to propletlo. Všichni jsme z toho byli smutní, ale přešli jsme na další věci, na kterých můžeme pracovat. Tak doufám, že se v dohledné době dostanu na kurty a zase začnu jezdit na turnaje.

Je to frustrující pocit, když víte, že máte na závěrečná kola grandslamů, ale tělo vás nepustí, abyste se do toho mohla pořádně opřít?

V Austrálii jsem ty problémy s břichem nějak skousla, ale s dalšími turnaji to gradovalo. V Melbourne jsem ještě s bolestí dokázala pracovat, ale později mě to opravdu frustrovalo, že jsem se do úderů nemohla opřít. Loni jsem vlastně neodehrála žádný zápas na 100 procent, což je smutný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Muchová během zápasu s Barborou Strýcovou v rámci tenisového turnaje, O pohár prezidenta ČTS, v Praze.

Nepřemýšlela jste o radikálním řešení?

Já mám z těch operativních zákroků trochu strach. Ať už jsem měla v minulosti jakékoli zranění, tak tohle by byla až ta poslední možnost. Možná to bývá delší proces, ale když to jde, tak si chci pomoct cvičením a rehabilitací. Takže jsem to zvolila i teď.

Co jste všechno zvládla od začátku září, kdy jste po US Open předčasně ukončila sezonu?

Hned z New Yorku jsem letěla na dovču, abych si odpočinula od toho tenisového světa. Hlavně jsem se chtěla doléčit, což se podařilo docela rychle na to, jakou jsem měla v břiše trhlinu. Taky jsem začala pracovat s novým kondičním trenérem Mariánem Vodou, což byl refresh v týmu. Všichni jsme se těšili, vypadalo to dobře, ale bohužel v přípravě jsme měli stopku. Není to nic příjemného, když vás něco pořád brzdí. Už nějaký týden se ale dostávám do kondice. Připadám si, že cvičím celý den. Blíží se to k tomu, že budu mít raketu v ruce. Nebude to hned stoprocentní zatížení, musíme na to pomaličku navázat, abychom to nepřehnali.

V době volna jste občas sáhla po kytaře, pokračujete v tom?

Někdy si zahraju, ale že bych se tomu úplně věnovala, to ne. Je to spíš relax. Teď jsem si ale pořídila gramofon, tak poslouchám desky a je to super. Nedávno jsem byla v Praze i na jazzovém koncertě a byl to skvělý zážitek.

Stále se s Radkem Šefčíkem věnujete mentálnímu tréninku?

Máme každý týden mítinky a určitě mi to pomáhá. Meditace a všechna cvičení, co děláme, mají smysl. Jsem ráda, že jsem na tu spolupráci přistoupila, i když se mi na začátku úplně nechtělo.

Dáváte si třeba větší pozor i na správnou stravu?

To nemám tak úplně podchycené. Nejím všechno, občas se snažím udělat nějakou očistu, ale neřeším to, jak bych asi na mojí úrovni měla.

Foto: Sport.cz

Karolína Muchová vyhrála turnaj v Soulu.

Takže Vánoce nebyly bez cukroví?

To jsem se zase nepřejídala, přece jen jsem sportovec. Mamka upekla i nějaký bezlepkový koláč, ale já diety nedržím. Spíš mám problém s laktózou, které se snažím vyhýbat.

Covid vás nezaskočil?

U mě v rodině to měli všichni. David (Kotyza) kvůli tomu neletěl už loni do Austrálie. Mám hodně kamarádů, co jsou v karanténách. Doufám, že už se to postupně umírní a nebudeme to muset tolik řešit.

Soupeřky se zajímají, kdy se vrátíte na kurty?

S tolika se zase nebavím. Nanejvýš tak s pěti, a ty mi přejí, abych byla co nejrychleji na okruhu.

Kvůli absenci v Austrálii ale přijdete v rankingu WTA skoro o 800 bodů.

Budu se snažit zažádat o chráněný žebříček na velké turnaje. Ale teď ani nevím, kam se propadnu.

Po Australian Open byste měla být kolem 65. místa.

Hmm. Ale věřím, že po návratu na turnaje to půjde zase rychle nahoru. Chci se pořádně připravit, abych si ty body rychle nahrála zpátky.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori