Hlavní obsah

Cítím, že Zbrojovka teď potřebuje moji pomoc. Za rok chci zpět

BRNO

Po odchodu ze Slovácka dostal nabídky z Baníku či pražské Dukly, ale místo toho kývl na angažmá ve druhé lize. Útočník Petr Švancara se rozhodl pomoci fotbalistům Zbrojovky k rychlému návratu mezi elitu.

Foto: František Vrážel

Petr Švancara si už dopředu u brněnského kustoda rezervoval devítku na dresu.

Článek

Dobrovolně jste opustil nejvyšší soutěž. Není to ve vašich 33 letech poněkud riskantní?

Může to možná tak někomu připadat. I já jsem o tom dlouze přemýšlel. Věřím ale, že z první ligy nemizím natrvalo. Chci do ní se Zbrojovkou hned za rok zpět. Neskrývám, že třeba ostravská nabídka byla velmi slušná a Baníku za ni moc děkuji. Jenže já jsem Brňák a cítím, že klub, jenž nosím v srdci, potřebuje teď moji pomoc. Utvrdil mě v tom i dvouhodinový rozhovor s majitelem Zbrojovky Romanem Prosem. Po něm už mě nikdo nemusel přemlouvat, abych se do Brna po pěti letech vrátil.

Svoji devítku na dresu jste si prý dokonce rezervoval u klubového kustoda Lubomíra Maršálka hned poté, co bylo jasné, že skončíte ve Slovácku...

Je to tak. Okamžitě jsem mu volal, ať devítku nikomu nepřiděluje. I to svědčí o tom, že pro mě jiná alternativa než Zbrojovka vlastně ani neexistovala.

Věříte, že jste schopen přitáhnout zpět brněnské fanoušky na královopolský stadión?

Kéž bych k tomu aspoň přispěl. Divácký potenciál ve městě rozhodně pořád je. Vycházím z toho, kolik lidí mě na ulici, v obchodě či v tramvaji poznává a oslovuje. Naprostá většina z nich si přála, abych se do Zbrojovky vrátil. Z toho mám radost. Pokud někteří z nich přijdou na podzim na fotbal kvůli mně, budu pochopitelně jenom rád.

Vítáte, že vám odpadne každodenní cestování z Brna do Uherského Hradiště a zpět?

Kvůli tomu budu muset ale zase trávit víc času s manželkou. Bude mě častěji posílat na nákupy. Teď ale vážně. Pro každého fotbalistu je pochopitelně výhoda, získá-li angažmá v místě, kde má trvalé bydliště.

Asi vás těší, že se díky tomu častěji dostanete do Ronda na hokejovou Kometu.

Netajím, že jsem jejím velkým fanouškem. Když budu mít jen trochu času, zajdu kluky i v nové sezóně zase povzbudit. Moc bych si ovšem přál, aby Brňané, kteří se v poslední době naučili chodit pravidelně na Kometu, občas zavítali také na fotbal. Já na ně chci i osobně apelovat. Nerozumím totiž tomu, že teď nastalo v Brně jakési dělení na příznivce Komety a Zbrojovky. Já jsem odmala fandil a přál úspěch oběma klubům.

Jak těžká bude cesta Zbrojovky zpátky na výsluní?

Budeme to mít nesmírně složité. Každý se na nás bude chtít vytáhnout. Očekávám, že druhá liga bude hodně vyrovnaná a kromě nás v ní bude několik dalších favoritů s postupovými ambicemi. Já už jsem ale v minulosti postoupil s Opavou i se Žižkovem, a tak snad budu mít i do třetice štěstí. Jsem přesvědčený, že se novému vedení Zbrojovky povedlo po sestupu dát dohromady velmi solidní kádr.

Budete mít v bitvě o postup prostor na to, abyste občas na hřišti i pobavil diváky, jak bývalo vaším dobrým zvykem?

Nějakou tu „švancarovinku“ si rozhodně ani v Brně neodpustím. Patří to ke mně a fanoušci to i očekávají. Trenérovi Wagnerovi ovšem slibuju, že k tomu dojde výhradně v takové fázi zápasu, kdy už bude o výsledku definitivně rozhodnuto.

Reklama

Související témata: