Hlavní obsah

Ústí nad Labem a Kometa Brno zahájí souboj o extraligovou baráž

PRAHA

Hokejisté Ústí nad Labem a Komety Brno potvrdili své postavení nejlepších dvou týmů základní části první hokejové ligy také v play-off a došli až do finále. Oba ambiciózní kluby touží po postupu, do baráže o účast v české nejvyšší soutěži proti poslednímu týmu extraligy se však může dostat pouze jeden z nich.

Článek

Mírným favoritem souboje na čtyři vítězné zápasy, který začíná v pátek, jsou Severočeši. I proto, že mají na své straně výhodu domácího prostředí pro případný sedmý duel. "V Brně si možná budou myslet, že to je taktika, ale já si myslím, že tím favoritem je Kometa. S ohledem na finanční zabezpečení, hráče, které nakoupili, i obrovskou diváckou podporu," řekl trenér Miloslav Hořava. "Není to však o tom, že bychom se na něco dopředu vymlouvali, to vůbec ne," ujistil Hořava.

Nemyslí si ani, že jeho tým ušetřil výrazně více sil oproti soupeři, který o svém postupu rozhodl až v posledním možném semifinálovém utkání. "Většina pozornosti se soustředila na boj Brna s Chomutovem, ale i když jsme s Hradcem hráli na šest zápasů, ta série byla pro nás také hodně těžká. A potvrdilo se, co jsem říkal, tedy že můžeme vyhrát i prohrát. Zrovna tak jsme totiž mohli vypadnout," připustil Hořava.

Týmy se podle něho nemají příliš čím překvapit. "Těžko říci, co by mohlo hrát navrch v náš prospěch. Snad by to mohla být velká touha po úspěchu, kterou jsem na hráčích viděl v semifinále. Kromě bojovnosti se však musíme zlepšit ve všem, abychom uspěli," přemítal Hořava. Postrádat bude Šagáta, Andreje Novotného i Václava Nováka, jehož vyřadila ze hry angína. Finálovou posilou je naopak Kubát z extraligového Litvínova.

Kometa potřebovala sedm zápasů

Na rozdíl od Ústí nad Labem potřebovala Kometa Brno k cestě do finále všech sedm zápasů a tím jí zbylo od úterý málo času na odpočinek. "Situace je z tohoto pohledu obtížná, hráči jsou nyní ve velkém zatížení. Nezbývá má nám ale nic jiného, než se s touto situací vyrovnat. Série bude těžká a náročná," poznamenal trenér Vladimír Kýhos, který v trenérské roli zažil už tři finálové série v první lize na lavičce Chomutova.

Po roce 2001, kdy Severočeši postoupili do baráže proti Karlovým Varům, byl v následujících dvou případech neúspěšný. "Rád bych tuto sérii konečně prolomil. Máme na to nejen kvalitní tým, ale také vynikající divácké zázemí," podotkl Kýhos, který bude mít k dispozici kompletní kádr. Brňané míří do Ústí nad Labem již ve čtvrtek odpoledne, upřesnění sestavy si ale Kýhos nechá až před samotným zápasem.

Finále:
Pátek 13. března - 1. zápas:
18:00 Ústí nad Labem - Kometa Brno (vzájemné zápasy v této sezoně: 3:2 v prodl., 3:2 po sam. nájezdech, 5:0, 2:3).
Sobota 14. března - 2. zápas:
17:30 Ústí nad Labem - Kometa Brno.

Reklama