Hlavní obsah

Začíná finále první ligy, podle Chomutovských je favoritem Ústí

PRAHA

Očekávaný souboj mezi Ústím nad Labem a Chomutovem určí vítěze první hokejové ligy a účastníka baráže. Dva nejlepší celky druhé nejvyšší soutěže se ve finálovém souboji poprvé utkají v úterý na stadionu Ústeckých Lvů, kteří budou mít jako vítěz základní části výhodu domácího prostředí i v případném sedmém duelu. Prvoligové play-off se totiž stejně jako v extralize hraje na čtyři vítězství.

Foto: Vladimír Borgula

Hokejisté Chomutova v severočeském derby proti Ústí

Článek

Ústečtí i chomutovští hráči potvrzují předsezonní prognózy od začátku ročníku. Základní část se však lépe vydařila týmu kouče Petra Rosola, který ji vyhrál s nejlepším skórem a s náskokem 17 bodů před Chomutovem. I proto kouč celku KLH Radim Rulík považuje Ústí nad Labem za jednoznačného favorita finále.

"Už jen proto, že s velikým náskokem vyhrálo základní část. My se jim jejich úlohu budeme snažit co nejvíce znepříjemnit," uvedl Rulík na klubovém webu. Jeho ústecký protějšek Petr Rosol však bere toto tvrzení s nadhledem. "Chomutov má největší rozpočet, nejdražší hráče. Je to z jejich strany trochu alibistické. Osobně vidím šance padesát na padesát," řekl Rosol ČTK.

Chomutov má totiž ve svém středu řadu zkušených a drahých hráčů. Tým navíc výrazně posiloval i v průběhu sezony. Brankářskou jedničkou je Jan Chábera, jenž přišel ze Sparty, v útoku působí David Hruška ze Slavie, do obrany přišel Marek Posmyk z Českých Budějovic. Už před sezonou klub angažoval nakonec nejproduktivnějšího hráče první ligy Radka Dudu, Milana Krafta nebo Milana Procházku.

Oba celky se v sezoně utkaly šestkrát, dvakrát v přípravě a čtyřikrát v lize. Více se dařilo Ústí, které v soutěžních zápasech třikrát vyhrálo a jednou prohrálo. "Všechny zápasy ale byly vyrovnané. V posledním se navíc Chomutov představil bez hráčů elitních dvou pětek. Předešlé zápasy neberu jako měřítko," podotkl Rosol.

Za výhodu však považuje fakt, že Lvi začínají doma a před vlastními fanoušky by hráli i případný sedmý duel. "Malinká výhoda to je. Každý hráč i trenér je na domácí prostředí zvyklý. Může to být maličkost, která to pak třeba zlomí," uvedl Rosol.

Ústečtí navíc v posledních dvou sezonách od sestupu do první ligy vyhráli všechny série play off, které začali doma. "Na druhou stranu každá série je jiná, takže bych toto nechal otevřené. O nás se taky říkalo, že Chomutov nikdy nevyhrál před televizními kamerami, a podařilo se to," podotkl Rulík.

Reklama