Hlavní obsah

Slavia v nejkratší možné době vyřídila Budějovice a slaví postup do baráže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté pražské Slavie udělali další krůček k tomu, aby se po roce vrátili do extraligy. Po Prostějovu ve čtvrtfinále play off první ligy vyřadili 4:0 na zápasy i České Budějovice. Sobotní čtvrtý duel červenobílí vyhráli 2:0 a zajistili si tak účast v baráži o nejvyšší soutěž. Od té dělí jediná výhra Jihlavu, která triumfovala 3:0 v Ústí nad Labem a v sérii vede 3:1 na zápasy.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Slávistický útočník János Vas (druhý zleva) se raduje se spoluhráči z gólu proti Českým Budějovicím - ilustrační foto.

Článek

Z extraligových týmů již mají jistotu baráže Karlovy Vary, o druhém účastníkovi z nejvyšší soutěže se rozhodne mezi Pardubicemi a Litvínovem. Dvě kola před koncem skupiny o umístění má Dynamo na Vervu náskok čtyř bodů a v jeho prospěch hovoří i lepší bilance vzájemných zápasů, která by rozhodovala v případě rovnosti bodů.

Slavia odehrála semifinále famózně. Od svého příušnicemi a zraněními oslabeného soka inkasovala ve čtyřech duelech pouhé tři branky a skvěle defenzivně odvedenou práci korunovala sobotním čistým kontem. Ve vyprodaném Edenu za to červenobílí slyšeli ovace 4000 fanoušků. Brankář Alexandr Hylák udržel nulu podruhé v tomto play off, shodou okolností jí uzavřel i čtvrtfinálové klání s Prostějovem.

To skončilo také 4:0 na zápasy, Slavia sviští za svým cílem vrátit se po roce do extraligy. Vycházejí jí mimo jiné i oslabení - Tomáš Jiránek se v něm v sobotu prosadil proti Budějovicím už podruhé. Jen disciplína dělá Pražanům problémy. Milan Hruška se stal třetím slávistou v sérii, jenž dostal trest do konce utkání.

Jihlava může do baráže postoupit v pondělí

"Budějovicím pár hráčů chybělo, ale přesto podávaly výborné výkony a zápasy byly vyrovnané. Věděli jsme, že dnes do toho dají všechno, že je to jejich poslední šance, a byli jsme na to připraveni," řekl trenér Milan Razým.

Přestože Pražané vyhráli v play off osm zápasů za sebou, zkušený kouč si byl vědom, že ne vše bylo ideální. "Nebylo to tak, že bychom soupeře ve všech zápasech převálcovali, ale máme velkou podporu v brance - Saša (Hylák) chytá výborně, což je základ, a čtyři vyrovnané lajny," podotkl Razým, který se na post hlavního trenéra přesunul v průběhu sezony místo Pavla Hynka.

Bez inkasované branky zvítězila i Jihlava, které chybí od postupu do baráže přes Ústí nad Labem uspět v pondělním duelu na domácím ledě. "Do puntíku jsme splnili naši taktiku. Byli jsme trpěliví, podali jsme týmový výkon. Získali jsme cenné vítězství, pro které jsme si přijeli," řekl asistent trenéra František Zeman.

Vedle prostředí bude mít Jihlava i psychickou výhodu - brankář Dukly Jakub Škarek přiváděl ústecké střelce k šílenství. Šestnáctiletý talent kryl všech 37 střel soupeře včetně trestného střílení Davida Merty v samotném závěru.

Na začátku prostřední třetiny Škarkovi pomohlo i břevno a vzápětí na druhé straně poslal Jihlavu do vedení Aleš Jergl. To byl klíčový moment zápasu, hosté zanedlouho přidali druhou trefu a Škarek si řekl o víc prostoru na ledě, než kolik dosavadními třemi duely ve vyřazovací části dostal. "Jakub podal perfektní výkon. S Davidem Honzíkem tvoří vyrovnanou brankářskou dvojici a vychytaná nula podtrhla jeho výkon," dodal Zeman.

Semifinále play off první hokejové ligy - 4. zápasy:
Ústí nad Labem - Jihlava 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Branky: 26. Jergl, 35. Skořepa, 45. Štebih. Rozhodčí: Svoboda, Pražák - Rozlílek, Kokrment. Vyloučení: 9:8, navíc Brož, Melka - Bilčík všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4657. Stav série: 1:3.
Slavia Praha - České Budějovice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Branky: 17. Jiránek, 39. Knot. Rozhodčí: Petružálek, Schmejkal - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 6:11, navíc M. Hruška (Slavia) 5 min. a do konce. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4000. Konečný stav série: 4:0.

Reklama