Hlavní obsah

Beránek chystá konec kariéry, mohl by být Růžičkovým asistentem

PRAHA

Hokejový útočník Josef Beránek se ve 40 letech chystá ukončit svou aktivní kariéru. Své rozhodnutí by měl dlouholetý kapitán pražské Slavie oznámit ve středu na tiskové konferenci. Olympijský vítěz z Nagana odehrál v tomto ročníku extraligy i kvůli zdravotním potížím jen 39 utkání. V hokeji by však měl působit i nadále. Trenér Slavie Vladimír Růžička naznačil, že by Beránek mohl být v příští sezóně jeho asistentem.

Článek

Litvínovský odchovanec Beránek působí ve Slavii od roku 2001, kdy zakončil své působení v zámořské NHL. V probíhající sezoně si připsal na konto 18 bodů za šest branek a 12 asistencí. Během své bohaté kariéry nasbíral za Litvínov, Trenčín, Vsetín a Slavii celkem 780 startů v nejvyšší soutěži a zaznamenal 632 bodů za 256 tref a 376 přihrávek. Ve své sbírce má pět mistrovských titulů; třikrát se radoval se Vsetínem, dvakrát pak během působení ve Slavii.

Největším Beránkovým úspěchem je však zlato z olympijských her v Naganu, k němuž v šesti odehraných zápasech přispěl jedním gólem. Ve své sbírce má i dva bronzy z mistrovství světa 1993 a 1998. Beránek strávil také devět sezon v NHL, kde působil v dresech Edmontonu, Philadelphie, Vancouveru a Pittsburghu. Jeho bilance v základní části prestižní soutěže čítá 531 zápasů a 262 bodů díky 118 gólům a 144 asistencím. V play off přidal 57 startů s bilancí 13 bodů za pět branek a osm nahrávek.

Po problémech s třísly, které ho pronásledovaly v této sezoně, stál na jejím konci, který pro Slavii přišel v semifinále play off po porážce s Vítkovicemi, na trenérské lavičce po boku kouče Růžičky a asistenta Jiřího Čelanského. Hlavní kouč Růžička však již naznačil, že by Beránek mohl být od příštího ročníku jeho oficiálním asistentem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.