Hlavní obsah

Zmatek, blesková výpověď a omluva. Program soudu s Berbrem se začíná zvrtávat

Aktualizováno

U plzeňského okresního soudu pokračovalo třetím dnem projednávání případu v minulosti zřejmě nejvlivnějšího muže českého fotbalu Romana Berbra. Jako bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) čelí obžalobě v kauze Šváb, která se týká ovlivňování výsledků zápasů a s tím spojené korupce. Obžalovaných je celkem 22, včetně sportovního manažera Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze a samotného klubu. Státní zástupce viní Berbra a jeho komplice rovněž ze zpronevěry, společně měli připravit Plzeňský krajský fotbalový svaz o více než 2,3 milionu korun. Berbr vypovídal v úterý. Ve středu se k soudu dostavil jen bývalý sudí Marek Janoch, obhájkyně funkcionáře Martina Pýchy se omluvila ze zdravotních důvodů.

Co zaznělo ve výpovědi Romana BerbraVideo: Sport.cz

 
Článek

10:58 – Dění u plzeňského soudu pro dnešek definitivně končí. Ve čtvrtek se bude pokračovat v 9:00 výpovědí bývalého fotbalisty a funkcionáře Michala Káníka. Na Romana Rogoze, jenž se nakonec nevešel do úterního programu, dojde podle Žáka v červnu.

10:57 – Soudce Vladimír Žák promluvil o dosavadním průběhu řízení. Vyjádřil obavu, že věc do konce roku neskončí. K Marku Janochovi řekl, že právo nevypovídát má každý obžalovaný. Detaily ve videu.

Soudce Vladimír Žák hodnotí průběh soudu s Romanem BerbremVideo: SPORT.CZ

10:23 – Bývalý funkcionář Litoměřicka Martin Pýcha ve středu vypovídat nebude, jeho obhájkyně se omluvila ze zdravotních důvodů. Redakce Sport.cz čeká na soudce Žáka, zda průběh jednání okomentuje.

10:18 – Pro středu nečekaně rychlý konec, jednání je přerušeno do čtvrtečních 9:00.

10:13 – Vyjadřovat se začal i přítomný Roman Berbr.

10:11 – „Vyčerpali jsme program,“ řekl Žák, jenž musí opět změnit harmonogram jednání. „Program se nám začíná zvrtávat,“ sdělil Žák.

10:09 – Žák upozorňuje na to, že Janoch se vůbec nevyjádřil k účasti na organizované zločinecké skupině, jež je mu kladena za vinu.

10:06 – Soudce se teď obrací na přítomné obhájce: „Nikdo z vás nikdy nebyl v podobné situaci, kterou teď musíme řešit za účasti 22 obžalovaných, kde část z nich svou vinu popírá, část uznává a část chce uzavřít dohodu o vině a trestu, která se ale vztahuje k jiným obžalovaným v poměrně zásadních věcech.“

10:01 – „Víte, co je vám kladeno za vinu?,“ ptal se soudce. „Přijetí úplatku,“ odvětil Janoch. „To je právě ten problém, že to je jenom část,“podotkl Žák.

9:57 – Do věci teď vstupuje státní zástupce, který říká, že Janocha poučil o tom, co obnáší dohoda o vině a trestu. O slovo se hlásí i Janochova obhájkyně. 

9:55 –  Soudce Žák jasně: „Měl jsem na vás celou řadu otázek, pokud vypovídat nechcete, je to vaše věc. Jenom říkám rovnou, že si pak dokážu těžko představit úvahu o dohodě o vině a trestu.“ Janoch uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou následně státní zástupce předložil soudu ke schválení. Soud tak o ní teprve rozhodne.

9:52 – Janoch skončil s výpovědí po pár minutách a odmítl odpovídat na dodatečné otázky.

9:49 – „Celá situace mě velmi mrzí. Měla zásadní dopad na můj osobní život i rodinu,“ uvedl Janoch a jako první mluví o utkání Vyšehradu proti Ústí nad Orlicí.

9:48 – Opět je problém s akustikou. Výpověď neslyší ani ostatní obhájci, kteří si přesedají co nejblíž.

9:43 – Začíná výslech Marka Janocha.

9:37 – Soudní líčení začíná. Značně prořídly i řady advokátů, kteří obhajují ostatní obžalované. Roman Berbr si píše na papír nějaké poznámky.

9:31 – Jako první bude vypovídat Marek Janoch. Před zahájením ještě stihl krátkou poradu se svou obhájkyní.

Foto: Sport.cz

Marek Janoch se radí se svou obhajobou.

9:25 – Do budovy dorazil bývalý rozhodčí Marek Janoch, jenž už dříve přiznal vinu.

9:15 – Výpovědi si přišel poslechnout také Roman Berbr, jenž vypovídal několik hodin v úterý.

9:00 – Dnes budou vypovídat bývalý funcionář Litoměřicka Martin Pýcha a sudí Marek Janoch. Společně figurují v zápase Vyšehradu s Litoměřickem, Janoch pak ještě v zápase Vyšehrad-Jiskra Ústí nad Orlicí.

8:45 – Jednání se posouvá, místo plánovaných 9:00 se začne v 9:30.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Základní informace – Skandál, jenž otřásl českým fotbalem, vypukl v říjnu 2020. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu tehdy zatýkali na několika místech ČR, nevyjímaje pražského sídla FAČR. Ve vazbě skončili kromě Berbra a Rogoze také rozhodčí Tomáš Grímm a někdejší prvoligový hráč Michal Káník. Všichni se po několika měsících dostali na svobodu.

Podle spisu se kauza týká zmanipulovaní utkání Slavoje Vyšehrad. Tomu se podařilo v sezóně 2018/2019 postoupit z třetí ligy do druhé nejvyšší fotbalové soutěže. A pomoci přitom měli Berbr, Rogoz a údajně podplacení rozhodčí a hráči, jejichž činnost označil státní zástupce jako organizovanou zločineckou skupinu.

„Berbr jako tehdejší místopředseda výkonného výboru FAČR činnost této skupiny řídil a umožňoval její fungování v úmyslu upevnit si vazby, které mu zajišťovaly udržení vlivu a jeho funkce ve FAČR. Za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze svého faktického dominantního postavení ve FAČR nasazování rozhodčích na jednotlivá vybraná utkání podle požadavků obviněného Rogoze," napsal státní zástupce.

Co zaznělo ve výpovědi Romana BerbraVideo: Sport.cz

Podle obžaloby chtěl Berbr udržet své postavení ve FAČR i za pomoci svého kamaráda Rogoze, jenž znal ve fotbalovém prostředí dost lidí. O nadstandardních vztazích svědčí i familiární označení „taťko" a „synku", která mezi sebou muži používali.

Sportovní manažer Slavoje se měl snažit zajistit co nejlepší výsledky týmu tak, aby postoupil do vyšší soutěže, čímž by zvýšil výnosy, prestiž i hodnotu hráčů. Rogoz tak údajně nabízel rozhodčím peníze, aby svá rozhodnutí přizpůsobili zájmům Vyšehradu. Podle odposlechů Berbr o tomto jednání věděl. „Pravidelně a aktivně s ním pozici týmu Vyšehradu řešil a diskutoval možnosti jejího nekalého vylepšení," konstatoval státní zástupce.

Úplatky rozhodčím se pohybovaly od jednotek tisíc do maximálně 100 tisíc korun za zápas. Jeden z obviněných sudích vypověděl, že nikdo z rozhodčích nechtěl mít Berbra za nepřítele. „Pokud chtěli kariérně postupovat, nesměli si znepřátelit někoho, kdo byl nejmocnějším mužem fotbalu," uvedl. Jestliže by neposlechli, prý jim hrozil trest, a to delegování k méně atraktivním a hůře honorovaným mládežnickým zápasům, nebo dokonce vyřazení z listiny rozhodčích na sezonu.

Pouze jeden z obviněných má statut spolupracujícího. Zbytek svou vinu odmítl. Státní zástupce navrhl pro Berbra a Rogoze nepodmíněné tresty, hrozí jim až 12 let vězení.

Média dlouhodobě označovala Berbra za kontroverzní osobu s velkým vlivem na fotbalové sudí. Rogoz v minulosti čelil obvinění, že se jako funkcionář příbramského klubu pokusil uplatit hráče Českých Budějovic. Soud ho ale zprostil obžaloby. Káník zase figuroval v jiné kauze ovlivňování výsledků. Vyšehrad byl kvůli úplatkářské kauze vyloučen z třetí ligy.

Reklama