Hlavní obsah

Policie selektovala odposlechy, prohlásil u soudu Berbr. Řešil se dopis ve vietnamštině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud s někdejším místopředsedou FAČR, hlavním obžalovaným v kauze Šváb Romanem Berbrem se pomalu blíží ke svému závěru. Dokazování je téměř u konce, v úterý se přejde k závěrečným řečem a definitivní rozsudek je naplánován na 18. června. Sám Berbr se v pondělí mimo jiné vyjádřil k listinám z bank a finančních úřadů. Dále zpochybnil způsob, jakým státní zastupitelství a policie zacházely s odposlechy. A došlo i na jeden tajemný vietnamský dopis.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr u soudu vedle svého obhájce Michala Sýkory.

Článek

Berbr se posadil na své tradiční místo po levé ruce předsedy soudu Vladimír Žáka a vedle svého obhájce Michala Sýkory. Pod oblekem mu prosvítala světle modrá košile, byl čerstvě oholen a působil úplně stejně jako během celého procesu. Pozorně, vnímavě, klidně i sebejistě. Před sebe si položil červené desky a čekal, až na něj přijde řada. Když se tak stalo, opět neváhal a vystoupil.

„Vinný člověk není až do chvíle, než mu je prokázána vina. Ale já jsem byl odsouzen médii i veřejností hned po úniku prvních informací. Lidé se k vám ze strachu otočí zády,“ začal Berbr, aby se následně vyjádřil k odposlechům hovorů hlavně mezi ním a tehdejším sekretářem asociační komise rozhodčích pro regionální fotbal Václavem Kohoutem. Jemu měl Berbr diktoval změny v nasazení rozhodčích na určitá utkání.

„Dozvěděl jsem se od státního zástupce, že nedal do spisu všechny odposlechy. Nevidím ani jeden odposlech, který by byl osobní. Nejvíce ten, kdy mi Kohout přeje k narozeninám. Proč jedny odposlechy ano a druhé ne? Protože ty, které přesně ilustrují běžné dění ve fotbalovém prostředí, se asi najednou nehodily. Není v lidských silách si pamatovat vše. Policie nebo státní zastupitelství selektovaly hovory, aby je pak státní zástupce doplnil,“ zmínil Berbr ve své několikaminutové řeči.

Plynule přešel k vysvětlování, jak tomu podle něj bylo se sklady Plzeňského fotbalového svazu, proč a jak se využívaly prostory vlastní firmy v Nýřanech. Opakovaně si rýpnul do policie, že ve skladu neudělala pořádnou inventuru, že nemá žádné fotografie. „Dnes už víme, že vše uchopila tak, aby měla co nejmenší práci,“ prohlásil Berbr. „Pan státní zástupce (Jan Scholle, pozn. red.) mi minule řekl, ať si s novými odposlechy naložím, jak chci, že je mu jedno. Tím, že byly doplněny až 8. ledna 2024, mi dává za pravdu,“ dodal.

Přidal se také obhájce Sýkora: „Po nových odposleších si kladu otázku, kde je hranice. Jak se můžeme bránit? Co všechno je nám zatajováno a jak máme k selekci přistupovat? Proč některý odposlech byl zařazen a jiný ne? Státní zástupce se střelil do vlastní nohy.“

Scholle zůstal v klidu, prý si veškeré argumenty schovává na úterní závěrečnou řeč. „Jsou to běžné postupy obhajoby při velkých procesech. V závěru se nemám potřebu krátce vyjadřovat,“ vysvětlil následně redakci Sport.cz.

Berbr dále upozornil, že některé telefonáty s Kohoutem se opravdu týkaly skladů a sudích. „Třeba ho žádám, aby dával na Zápy cizí rozhodčí, aby přestaly Zápy bláznit,“ nastínil.

A už poněkolikáté během líčení došlo na nákup tisícovky míčů na přelomu let 2019 a 2020. Oficiálních balonů, se kterými se hrálo následující Euro. Sýkora představil vytištěné screenshoty, na kterých bylo ukázalo, že takový míč stojí přes tři tisíce Kč. Berbr je ale tehdy koupil od vietnamského obchodníka za zlomek ceny.

„Ušetřil jsem plzeňskému svazu dva miliony korun. Dodnes si stojím za tím, že to byl jeden z nejlepších obchodů se sportovním zbožím, jaký jsem kdy udělal. Miliony jsme mohli rozdělit mezi kluby,“ pravil Berbr. Sýkora následně předal soudci oficiální dopis ve vietnamštině, jenž má celou transakci dokládat. „Vietnamští překladatelé z oficiálního seznamu jsou vytížení,“ vysvětloval Berbrův zástupce buď velké zpoždění s dodáním překladu, nebo zatím jen jeho hrubou neoficiální podobu.

Scholle se jen usmíval a Žák se obratem zeptal: „Proč předkládáte roky starý dopis až teď? Samozřejmě na to máte právo, jen se ptám. Není ani k vašim rukám, je to mezi dvěma obchodníky,“ tázal se soudce. Odpověď Berbra a Sýkory byla kvůli špatné akustice v jednací síni velmi špatně slyšet.

V úterý by definitivně mělo skončit dokazování a už během dopoledne přijde na řadu Scholle se svou závěrečnou řečí. „Už mám v hlavě všechny návrhy trestů, ale nechám si je na zítra,“ nechtěl ani naznačit sebemenší detaily. Berbr se při odchodu nechtěl s novináři bavit, jen utrousil: „Jsem v pohodě.“

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Připomeňme, že obžalováno bylo 21 lidí a Slavoj Vyšehrad jako právnická osoba. Berbrovi hrozí za řízení skupiny, uplácení rozhodčích, ovlivňování výsledků, sázkařské činnosti a vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu sedm let ve věznici s ostrahou a finanční pokuta šest milionů korun. Jeho závěrečná řeč je naplánována na duben, konečný rozsudek by mohl padnout v polovině června.

Dohodu o vině a trestu začátkem září uzavřeli se státním zastupitelstvím Petr Tarkovský, Miroslav Skála, Marek Janoch a Tomáš Grímm. Posledním dvěma jmenovaným se podmíněný trest zvedl i kvůli tomu, že brali úplatky ve prospěch zmíněné skupiny. Grímm následně vypovídal jako spolupracující obviněný.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články