Hlavní obsah

Berbr a spol. šestý den u soudu: Peníze mi poslal, ale nevím na co

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub by byl vlastně potrestán dvakrát, prohlásil před soudem zástupce fotbalového Slavoje Vyšehrad Jan Rösler. Uvedl tak při pokračování jednání kauzy Šváb s Romanem Berbrem a spol.. Sám Berbr byl opět přítomen a bedlivě poslouchal také výpověď Petr Tarkovského, který figuruje v případu figuje s ohledem ve vyvádění peněz z Plzeňského KFS.

Začíná druhý týden soudu s Romanem Berbrem a dalšími obžalovanýmiVideo: SPORT.CZ

 
Článek

„Odmítáme trestní zodpovědnost za všechny skutky, které jsou nám kladeny za vinu. Stanovisko se nemění. V obžalobě jsme nenašli, že by se naše právnická osoba na jakýchkoliv skutcích, které jsou tam uvedeny, podílela. Proto vinu nadále odmítáme," uvedl na úvod Rösler. Vyšehradu je navržený peněžitý trest 900 tisíc Kč.

Zástupce dále podotkl, že pokud tehdejší sportovní manažer klubu Roman Rogoz uplácel rozhodčí, bylo to bez vědomí majitele Jaroslava Klímy. Soudce Vladimír Žák se dotázal, zda měl Rogoz právo jednat jménem Vyšehradu například s FAČR. Dostalo se mu jasné odpovědi: „To rozhodně ne, ani ve vztahu k jiné asociaci." Také Berbr podle výpovědi vnímal Rogoze jen jako sportovního ředitele a Rösler naopak nevnímá Berbra jako člověka, jenž by z postu místopředsedy FAČR jednal protiprávně a ovlivňoval nasazování rozhodčích či výsledky.

Vyšehrad už dříve na základě rozhodnutí Etické komise FAČR spadl ze třetí ligy do Pražského přeboru. „Trest je drakonický. Znamenalo to zničení A týmu i obrovsky závažné poškození klubu," opakuje. Doplnil, že odvolání podali na Štědrý den. „Je zničená dvacetiletá práce prezidenta klubu Jaroslava Klímy. Ve Vyšehradu zůstali jenom věrní. Naštěstí dětí je tam dost, takže budoucnost je zajištěná," konstatoval Rösler.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr dorazil k soudu také v pondělí 15. května.

Po přestávce se na řadu dostal Petr Tarkovský, který měl s Berbrem, Rogozem a Michalem Káníkem v září 2019 poškodit Plzeňský KFS, když Káník po domluvě s Berbrem a Rogozem vystavil jménem společnosti Zempol Profi fakturu na 733 744 korun na dodání vybavení pro rozhodčí a částku 744 392 na dodání sportovního vybavení.

Faktury na Plzeňský KFS posílal Káník. Z účtu firmy Zempol odešlo například 650 tisíc Kč na podnikatelský účet Tarkovského, instalatéra a topenáře, a především bratra Káníkovy přítelkyně.

Foto: Sport.cz

Petr Tarkovský u soudu v kauze Šváb.

„Káník, který žije s mou sestrou, mě poprosil, aby mi poslal nějakou částku, nevěděl jsem, o co jde. Nevím, co bych k tomu měl říct," popisoval Tarkovský. „Jak dlouho jste se znal s panem Káníkem," dotázal se soudce. „Čtyři pět let," odvětil Tarkovský, jenž chce uzavřít dohodu o vině a trestu.

„Věřil jsem, že jde o jeho peníze z jeho firmy, nezjišťoval jsem nic jiného. Měl jsem to v tu chvíli pro sebe uzavřené. Nikdy jsem nepočítal s tím, že vše dojde až sem, že budu stát před soudem," prohlásil Tarkovský s tím, že už si přesně nevzpomíná, kde ho Káník požádal o pomoc. Zřejmě na rodinné oslavě.

„Nemám dál co říct," drbal se pak na hlavě, zjevně zaskočený otázkami, které mu soudce pokládal. „Ani dodnes nevím, čím se Káník živil," pokračoval Tarkovský nejistě. Stále opakoval, že bližší informace o převodu peněz nevěděl, nezjišťoval podrobnosti. „Uznávám chybu, měl jsem to asi řešit jinak," uznal na závěr.

Líčení pokračuje v úterý od 9. hodin ráno výslechem Jany Štychové, Jiřího Musila, Miloše Vitnera a Zdeňka Kovala.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Reklama