Hlavní obsah

Berbr druhý den u soudu: odmítání viny, několikahodinová výpověď i postupná únava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně tři hodiny četl Roman Berbr svou více než sto stran dlouhou výpověď. Bývalý místopředseda FAČR u plzeňského soudu několikrát odmítl celou obžalobu, podle níž byl hlavou organizované skupiny, která se podílela na ovlivňování zápasů třetí a druhé ligy. „Naopak jsem dlouhodobě bojoval proti ovlivňování zápasů kvůli sázkám," pravil na začátku dne, během něhož byla znát u části aktérů stále větší únava.

Co zaznělo ve výpovědi Romana Berbra.Video: Sport.cz

 
Článek

Berbr rozdělil svou řeč do tří bloků. V prvním se věnoval hlavně popisu FAČR jako organizace. Asociaci přirovnal ke třípatrovému domu s garáží a do jednotlivých úrovní v podobě pater následně dosazoval funkcionáře. „Ve třetím patře je federální vedení, dole okresy. FAČR zahrnuje dva fotbaly – amatérský a profesionální," podotkl.

Změny v delegování sudích na utkání logicky připustil, zdůrazňoval však, že vše bylo děláno jako prevence před komplikacemi, na žádost klubů, bral se ohled na prestiž zápasů a aktuální výkonnost sudích. Několikrát za den v soudní síni zaznělo, že policie nepochopila fungování fotbalu. „To, co obžaloba uvádí jako trestný čin, svědčí o nepochopení prostředí," uvedl Berbr.

„Neexistuje žádný rozhodčí, kterému bych řekl, že má někdo vyhrát. Neexistuje žádný rozhodčí, kterému bych nabídl nebo dal úplatek. Neexistuje žádný klub, který by mně dal nebo slíbil úplatek. Neexistuje žádný klub, který by mně za nějakou změnu cokoliv nabídl nebo dal. Nečinila tak s mým vědomím ani žádná třetí osoba," dodal rázně.

Státní zástupce Jan Scholle Berbra viní z toho, že využíval svého dominantního postavení ve FAČR a ovlivňoval nasazování sudích na utkání Slavoje Vyšehrad podle požadavků manažera klubu Romana Rogoze. Vybraní rozhodčí a delegáti měli za úplatek pomáhat Vyšehradu k výhře, aby postoupil do druhé ligy a následně se v ní udržel. Berbr jakékoliv napojení na Vyšehrad odmítl.

Mluvil jasně, srozumitelně, nahlas, rozhodně, bez zaškobrtnutí. Opakovaně také zmínil rozdíly v nasazování sudích v amatérském fotbale (čtyři týdny dopředu) a mezi profesionály (šest dnů dopředu). Také zde se pustil do policie a údajné neznalosti prostředí.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Druhá část se týkala pěti zápasů ČFL, které Berbr podle obžaloby ovlivnil. „Odmítám spoluúčast na čemkoliv. Měl jsem zprávu, že se oba soupeři na rozhodčím dohodli. To byla pro nás nejlepší zpráva," pronesl například k duelu Vyšehradu s Ústím nad Orlicí. U utkání Radotína s Dobrovicemi prohlásil, že podstata skutku je vykonstruovaná a závěry obžaloby mu připadají jako z filmu Akta X. Vše, co Berbr v úterý řekl, si můžete přečíst v podrobné on-line reportáži.

Zápasy, které měl Berbr ovlivnit
Vyšehrad - FK Litoměřicko8. června 2019, 31. kolo ČFL
Sokol Živanice - Vyšehrad1. června 2019, 30. kolo ČFL
Loko Vltavín - Vyšehrad29. května 2019, 34. kolo ČFL
Vyšehrad - Jiskra Ústí nad Orlicí25. května 2019, 29. kolo ČFL
Olympia Radotín - Dobrovice4. května 2019, 26. kolo ČFL

Závěrečný blok se týkal zpronevěry. Obžaloba Berbra viní, spolu s Rogozem, Michalem Káníkem a Tomášem Grímmem, že vyvedl ve třech případech z Plzeňského krajského fotbalového svazu téměř 2,4 milionu Kč. Jen na papíře měl uspořádat seminář rozhodčích a nakoupit sportovní vybavení pro mládež a sudí. „Převážnou část výnosu si připsal Berbr. To odpovídá i logice, byl to právě on, kdo jako jediný mohl peníze z organizace vyvést. Bez jeho pokynu či stvrzení fiktivní fakturace by daná operace nemohla proběhnout," tvrdí obžaloba.

Jednou z největších položek jsou fotbalové míče. „Když je jednou za čtyři roky ME ve fotbale, je sportovní vybavení, které se tak ukáže, zlatým grálem. Vzpomeňme na MS v Kataru, kdy televize dělala soutěž a pro výherce měla jeden míč, já jich měl tisíc,“ obhajuje Berbr nákup. „Ušetřil jsem krajskému svazu přes milion a půl," tvrdil.

Roman Berbr odchází po skončení výpovědi od soudu za doprovodu obhájců. Beze slovaVideo: Sport.cz

Třetí částí Berbr zaskočil i soudní senát, ten už počítal, že odpoledne přijde na řadu Roman Rogoz. Jeho výpověď však byla přesunuta na zatím neurčený termín, v tomto týdnu se ale s největší pravděpodobností nestihne. Místo něj svá slova přednesl bývalý sudí a policista Robert Hájek. Kvůli špatné akustice ho nebylo příliš slyšet, ale vinu odmítl.

Poslední desítky minut byla znát v soudní síni únava, někteří členové senátu i další přítomní obhájci nedávali příliš pozor, byli na mobilu nebo dokonce měli zavřené oči a vypadali, že brzy usnou.

Reklama