Hlavní obsah

Druhá liga slibuje drama, o postup se hlásí polovina klubů

PRAHA

Druhou fotbalovou ligu čeká podle všeho nebývale dramatická sezóna. Postupové plány totiž oznámila s předstihem nezvykle téměř polovina účastníků soutěže a řada z nich pro splnění svých cílů udělala hodně už v přestupovém období.

Článek

V minulosti se nestávalo, aby tolik hráčů s letitými zkušenostmi ze zahraničních soutěží, mířilo do druhé české ligy. Jenže zajímavé přestupové zprávy z nižší profesionální soutěže během léta plnily stránky novin a po druholigových trávnících bude běhat celá řada fotbalistů, kteří toho v kariéře hodně dokázali na mnohem vyšší úrovni.

Nejvíce se v souvislosti s posilami mluvilo během léta o Dukle Praha. Někdejší vojenský klub se na jaře taktak zachránil, ale během dvou měsíců se z něj stal možný černý kůň soutěže. Nová jména jako Jiří Novotný, Luděk Zelenka, Patrik Gedeon, Michal Kolomazník či Martin Svoboda svědčí o velkých ambicích kdysi slavného klubu. A také o jeho finančních možnostech, protože například Gedeona přebrali na poslední chvíli Viktorii Žižkov.

Klokani zachovali prvoligový kádr

Ani druhý pražský klub ale nezahálel: Bohemians 1905 mají za sebou tradičně silnou diváckou podporu a funkcionářům se podařilo zachovat loňský prvoligový kádr, do kterého navíc přibyl rekonvalescent Lukáš Hartig. "Nesmíme však za postupem mířit za každou cenu a pak v lize hrát druhé housle. Hlavně tu chceme vybudovat tým, který bude konkurenceschopný a bojovat v první lize o přední příčky," naznačil stabilizační cíle nový trenér Pavel Hoftych, který dal Dolíčku přednost před prvoligovým Zlínem.

Další adepti si při posilování ale počínali také aktivně, především příchod Jiřího Kaufmana do Hradce Králové je výjimečnou zprávou, zvlášť když v kádru jsou i další zkušení hráči, kteří by "votroky" rádi vrátili tam, kde mnoho let hrávali.

Slovácko sází na velká jména

Na velká jména sází i Slovácko. Pod vedením slovenského kouče Ladislava Jurkemika, který trénoval před lety i reprezentaci své země, má středovou řadu řídit Jan Berger mladší, mnoho prvoligových zkušeností mají také Richard Hrotek, René Formánek, Tomáš Randa či Martin Psohlavec. A smělé postupové plány zní také třeba z Jihlavy, řadu zkušených hráčů má i Sokolov, který už během jara pod vedením Martina Haška naznačil možné velké ambice do budoucna.

Oživením druhé ligy bývala také účast rezervních týmů prvoligových klubů, v současné době už v ní ale zbylo pouze sparťanské béčko, které je navíc nováčkem. Dá se však očekávat, že bude nejlepším týmům zle zatápět. S novým trenérem Zdeňkem Svobodou na Letné totiž chtějí dávat šanci k rozehrání hráčům z prvoligové soupisky, a tak duely Letenských mohou být pro diváky mnohdy zajímavé. Třeba už ten páteční na Julisce, kde v jednom ze tří zahajovacích zápasů nastoupí sparťané proti Dukle.

Reklama