Hlavní obsah

Novinky v soudu s Berbrem. Čtyři obžalovaní uzavřeli dohodu o vině a trestu

Čtyři obžalované z korupční fotbalové kauzy, v němž figuruje i bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr, čeká samostatný proces. Uzavřeli totiž se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Plzeňský okresní soud ji bude schvalovat zvlášť už první zářijový týden.

Foto: Sport.cz

Hlavní líčení s Romanem Berbrem u plzeňského soudu bylo zahájeno, vlevo rozhodčí Tomáš Grímm.

Článek

Konkrétně jde o rozhodčí Tomáše Grímma, Marka Janocha, Miroslava Skálu a Petra Tarkovského. U všech žalobce trval na podmínce. Soudce Vladimír Žák řekl, že se zřejmě tresty nebudou zásadně lišit od původního návrhu.

Podle zjištění Práva už další dohody o vině a trestu pravděpodobně nepadnou. „Zatím platí, že jsou uzavřené čtyři," sdělil státní zástupce Jan Scholle. Soudce Vladimír Žák nastínil, že jednání jsou nařízená na pátého a šestého září.

Kauza Šváb se týká 21 lidí, mezi nimiž jsou sudí, delegáti i hráči. A také klub Slavoj Vyšehrad, jemuž se podařilo postoupit z třetí ligy do druhé. A pomoci přitom podle spisu měli Berbr jako šéf organizované zločinecké skupiny a její další členové, a to sportovní manažer Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Grímm a někdejší hráč Michal Káník.

Grímm u soudu přiznal, že přijal úplatky, aby ovlivnil několik zápasů v letech 2019 a 2020. Berbra označil za nejmocnějšího muže českého fotbalu, kterého si nechtěl on ani ostatní sudí rozhněvat. „Na svém přiznání v plném rozsahu trvám," podotkl někdejší sudí.

Rozhodčí Janoch se ve své výpovědi pouze doznal, že přijal úplatky ve dvou zápasech. Nicméně k účasti na organizované zločinecké skupině se vůbec nevyjádřil.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Tarkovský uvedl, že se podílel na převodu 1,3 milionu korun, o což ho požádal Káník. Nicméně už údajně neřešil, k čemu peníze jsou.

O dohodu o vině a trestu sice projevil zájem u soudu rovněž Káník, ale dosud o ni státního zástupce nepožádal.

Reklama