Hlavní obsah

Panathinaikos už není co býval, říká Ščasný

PRAHA

Prokletý klub pro české týmy, to je Panathinaikos Atény. Zlomit bídnou bilanci novodobé historie, během níž si na řeckém gigantovi vylámala zuby Sparta, Slavia a Liberec, se nepodařilo ve čtvrtek večer v Poháru UEFA ani Mladé Boleslavi.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Zdeněk Ščasný sleduje ligové utkání Žižkova, který hostil Olomouc.

Článek

V úvodním vystoupení Středočechů ve skupině G druhé klubové soutěže Evropy se v městě automobilů představil tým, který už pár let nemá takovou sílu. "Kvalita šla od mého působení rozhodně dolů," říká Zdeněk Ščasný, který Panathinaikos vedl v sezóně 2004/05.

Kádrem devatenáctinásobného řeckého šampióna a šestnáctinásobného vítěze národního poháru se během dvou let prohnal řádný průvan. "Dnes je tam deset hráčů, které jsem tehdy vedl," vypočítává Ščasný. "Osobnosti typu Basinase či Konstantinoua odešly. Hodně změn bylo na úkor kvality. Už to není co bývalo. Ale pořád platí, že Panathinaikos je velkoklub."

O řecké nejvyšší soutěži si udržuje dokonalý přehled, stejně tak o proměnách Panathinaikosu. "Nejde jen o pouhou nostalgii. Tamní liga je hodně slušná a mnoho zápasu má velmi vysokou úroveň," vypráví. "Navíc Řekové fotbal milují, je to víc než náboženství," přidává další argument, proč nemá jediný důvod na fotbal v zemi úřadujících mistrů Evropy zanevřít.

Kouč na šest měsíců

Zášť nechová k bývalému zaměstnavateli i přesto, že lavičku opustil ještě před vypršením kontraktu. "Od mého odchodu je v klubu už čtvrtý trenér," pousměje se Ščasný. V praxi to znamená, že v průměru vydrží kouč na lavičce šest měsíců. "Nikdo si neumí představit obrovský tlak, který je na trenéra vyvíjen," líčí rodák z Brna.

Bez rozpaků přiznává, že takovému stresu v Česku nikdy vystaven nebyl. "Myslím, že tady si to nikdo neumí představit. Trenér čelí útokům médií, divákům i vedení. Každý zápas je rozebírán do naprostého detailu. Jednotlivé situace, zvolená taktika," vysvětluje Ščasný.

Pikantní přitom je, že hráči jsou většinou největšího nátlaku uchráněni. "Všechno je směřováno na trenéry a vedení. To se samozřejmě brání tím, že v případě neúnosné situace vymění trenéra," pokrčí rameny nad realitou v Panathinaikosu.

Ten přes veškerá úskalí a dvě sezóny bez titulu či triumfu v řeckému poháru patří nezpochybnitelně mezi elitu v Řecku i na starém kontinentu. Přesto devětačtyřicetiletý kouč Mostu předvídal Mladé Boleslavi úspěch. "Řekové mají tendenci takové zápasy podceňovat. Rozhodně však nejde o neúctu k českému fotbalu. Oni nás totiž velmi uznávají," přesvědčuje trenér Ščasný. "Nic na tom nezměnilo ani jejich semifinálové vítězství ve vzájemném duelu na mistrovství Evropy v Portugalsku. Dobře věděli, že měli štěstí," zavzpomíná český trenér.

Důvod jeho optimistických předzápasových prognóz byl prozaický. "O víkendu hrají s Olympiakosem, což je pro ně zápas roku," vysvětluje Ščasný. "A navíc jsou si vědomi svojí síly v domácím prostředí, kde hostí Rapid Bukurešť a vítězství z tohoto duelu je posune do dalšího kola," uzavřel mostecký trenér.

Reklama