Hlavní obsah

Nejprve byl na odstřel, poté ale tým spasil. Přesto podle kouče potřebuje vyměnit mozek

Manchester/Praha

Po sobotní remíze s West Bromwichem ho sepsul tak, že jednadvacetiletý Luke Shaw byl na Old Trafford pomalu na odstřel, ve středečním ligovém duelu s Evertonem se naopak stal spasitelem Mourinha i Rudých ďáblů. Ve třetí minutě nastavení totiž vypálil zpoza šestnáctky, hostující Williams se snažil střelu mířící do brány vyhlavičkovat, ale srazil si při tom míč na ruku. Zlatan Ibrahimovic proto mohl z penalty zachránit další nerozhodný výsledek a prodloužit sérii Manchesteru United na dvacet zápasů bez prohry.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Inkrimovaný moment z utkání Manchester United - Everton. Ashley Williams zahrál ve vápně po střele Shawa (mimo snímek) rukou.

Článek
Fotogalerie

„Velký fotbalový potencionál v sobě má, o tom není sporu, talent také, ale mozek a myšlení musí změnit," dal trenér Mourinho po zápase jasně najevo, že se Shaw bude muset ještě moc a moc snažit, aby ho přesvědčil a získal si jeho důvěru.

„Tentokrát měl štěstí, že hrál na té straně hřiště, kde jsem byl i já, takže mě slyšel a reagoval na mé pokyny. Nevím ale, jak by si vedl, kdyby se pohyboval na straně opačné," přičítal si portugalský kouč zásluhy na proměně Shawa.

„Potřebuje dozrát a dospět. Změnit myšlení a stát se zodpovědnějším. To ale souvisí s dobou, v níž žijeme. Hráči předchozí generace museli být skutečně velkými fotbalisty, aby se po skončení kariéry stali bohatými lidmi, dnešní hráči jsou bohatí vlastně už ve chvíli, kdy jejich kariéra začíná. A to pro ně není snadné," meditoval Mourinho.

I nad sérií dvaceti zápasů bez prohry zachráněnou Ibrahimovicem ve čtvrté minutě nastavení z penalty kouč Rudých ďáblů samozřejmě meditoval.

„Neprohrát dvacet utkání po sobě je něco úžasného. V příští sezóně bych to okamžitě bral, ale v té letošní je to málo, protože nám chybí víc výher," přiznával, že účast mezi první čtyřkou Premier League se jeho týmu zase o trochu vzdálila. Účast v Lize mistrů tudíž také.

„Nemáme body, které bychom potřebovali, i v zápase s Evertonem jsme si zasloužili víc. Sami jsme inkasovali gól z ničeho a vlastně omylem, a když jsme po většinu utkání útočili a měli dobré šance, vyrovnali jsme až úplně na konci," glosoval Ibrahimovic partii s Evertonem, v níž mu nebyla uznána branka pro domnělý ofsajd.

„Prohlédl jsem si záznam a pro mě to v žádném případě ofsajd nebyl. Tím ovšem nemíním kritizovat pomezního, protože to pro něho byla velice obtížná situace," upozornil na spornou situaci i Mourinho.

„Kdyby bylo do fotbalu zavedeno video, pomohlo by to všem, hlavně rozhodčím," znovu se přihlásil k těm, kteří po videu volají.

„Měli jsme vyhrát 2:1, ale problém je i v tom, že někteří hráči mají problémy se sebedůvěrou. Ti mladí zejména, což bylo patrné hlavně ve druhém poločase. I proto je sice dvacet zápasů bez porážky úžasných, ale deset remíz nás na cestě výš brzdí," připomínal Mourinho, jehož tým prohrál v Premier League naposledy 22. října v 9. kole s Chelsea.

Reklama

Související témata: