Hlavní obsah

Historie si pamatuje jen vítěze, mávl nad stříbrnou medailí Štěpánek

OSTRAVA

Dvaaosmdesát vteřin dělilo hokejisty Vítkovic od první výhry ve finále, když poprvé dokázali suverénní Pardubice řádně potrápit. Dokázali otočit nepříznivé skóre z první třetiny a po gólech obránců Vladimíra Sičáka a Michala Barinky vedli těsně před koncem zápasu 2:1. Jenže při power play vyrovnal dělovkou pardubický bek Píša a smůlu domácího týmu dokonal v prodloužení Somík.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Vítkovic Jakub Štěpánek se stříbrnou medaili na krku zdraví fanoušky svého týmu.

Článek

Osm minut před koncem základní hrací doby dostal Vítkovice do vedení Barinka, rozhodčí navíc krátce poté nařídili trestné střílení za faul na Svačinu. Jenže exekutor Viktor Ujčík selhal. „Koukal jsem se na gólmana a nevím, co mi najednou udělal puk pod nohama... Chtěl jsem to dát nahoru do prázdné brány a najednou koukám, že puk je v síti nad brankou,“ litoval vítkovický kanonýr.

Přesto to stále vypadalo, že Vítkovice utnou jedenáctizápasovou šňůru vítězných utkání Pardubic a konečně si ve finále připíšou první výhru. Jenže v poslední minutě napřáhl na modré Aleš Píša a vyrovnal na 2:2. „Viděl jsem, jak to brankáři letělo nad lapačku, jeden z našich hráčů mu tam dobře stínil,“ vyprávěl šťastný střelec.

Z prodloužení pak uteklo jen 42 vteřin, když se po levé straně rozjel Radovan Somík a pohřbil vítkovické naděje definitivně. „Najížděl z boku, našemu bekovi to trefil mezi nohama a spadlo to do víka,“ vykládal po zápase smutný Jakub Štěpánek. „Prohrát 0:4 na zápasy je pro nás kruté, chtěli jsme vyhrát. Je to sice moje první medaile, první úspěch. Ale historie si pamatuje jen vítěze, ne poražené,“ tvrdil.

„Když prohrajete finále, tak je ten bezprostřední pocit samozřejmě vždycky příšerný. Navíc jsme tentokrát měli k výhře hodně blízko,“ konstatoval kouč Vítkovic Alois Hadamczik. „Ale já jsem na svůj tým pyšný, kluci odvedli úplné maximum. Byla to výborná série, Pardubice vyhrály zaslouženě, jejich mužstvo hrálo výborně,“ ocenil kvalitu nových mistrů extraligy.

Reklama

Související témata: