Hlavní obsah

Australští fotbalisté před MS upozornili na porušování lidských práv v Kataru

Australští fotbalisté veřejně upozornili na porušování lidských práv v Kataru, kde za necelý měsíc začne mistrovství světa, jehož se "Soccerooos" zúčastní. Ve videu, které dnes zveřejnil australský svaz, také vystoupili proti zákazu homosexuálních vztahů v bohatém arabském emirátu.

Foto: Mohammed Dabbous, Reuters

Fotbalové MS hostí v roce 2022 Katar.

Článek

"Dozvěděli jsme se, že rozhodnutí uspořádat MS v Kataru mělo za následek utrpení bezpočtu našich kolegů dělníků," uvedl ve videu záložník Jackson Irvine. "Jako hráči plně podporujeme práva LGBTI+ lidí, ale v Kataru lidé nemohou milovat, koho si zvolili," řekl Denis Genreau.

Katar takřka od přidělení šampionátu v roce 2010 čelí kritice kvůli diskriminačním zákonům a špatným pracovním podmínkám dělníků. Na porušování lidských práv si stěžuje i část týmů, které se na šampionát kvalifikovaly. Některé reprezentace už oznámily, že budou na diskriminaci upozorňovat i během turnaje v Kataru.

Podle středeční zprávy organizačního výboru MS zemřeli při výstavbě stadionů pro šampionát v Kataru tři lidé. Podle řady zahraničních médií a lidskoprávních organizací jich však bylo několik tisíc.

Australané, kteří se na MS probojovali z mezikontinentální baráže popáté za sebou, se ve skupině D utkají s obhájcem tituly Francií, Dánskem a Tuniskem.

Související témata: