Hlavní obsah

Největší ponorky už mají za sebou. Nadějné sourozence inspirují legendy

Praha

Taneční páry a česká sourozenecká dvojice? Každému fanouškovi krasobruslení při tomto spojení naskočí Eva a Pavel Romanovi, trojnásobní mistři světa. V jejich stopách na ledě se chtějí vydat Filip a Natálie Taschlerovi, mladý pár původem z Brna, který v pátek ve Stockholmu vstoupí do svého prvního seniorského mistrovství světa.

Foto: Profimedia.cz

Sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi na archivním snímku z roku 2020 při soutěži tanečních párů v jihotyrolském Neumarktu.

Článek

Romanovi byli na začátku 60. let neporazitelní, při jejich prvním triumfu v roce 1962 jim nadšeně tleskala nově otevřená pražská Sportovní hala. „Jsou náš vzor v tom, kam pozvedli úroveň tanců ve své době. I my chceme ukázat světu, že v Česku máme konkurenceschopné páry,“ říká dvacetiletý Taschler.

Kategorie tanečních párů v domácích podmínkách poslední roky skomírala, mistrovství republiky dospělých se často nezúčastnil ani jeden…

Eva Graham Romanová nyní žije v Anglii, ale navštěvuje olomoucký memoriál svého bratra, a tak její pozornosti neunikli ani Taschlerovi. „Říkala, že je ráda, že tu jsou další sourozenci, kteří spolu bruslí. Ptala se, jak spolu vycházíme a že se těší, co předvedeme v budoucnu," tlumočí slova legendární krasobruslařky devatenáctiletá Natálie.

Jako sourozenci se znají dokonale, byť zvlášť období puberty může být při množství společně tráveného času náročné... „Ale z toho už jsme vyrostli a ty největší ponorky máme za sebou. Klape nám to," ujišťuje Filip. „Jak jsme spolu odmalička, ani si na nervy nelezeme, není důvod," přitakává jeho sestra a taneční partnerka.

Dvojice se většinu času připravuje v italské Egně pod vedením Mattea Zanniho, nezbrzdilo je ani listopadové onemocnění covidem-19.

„Skoro bych řekl, že jsme v lepší kondici než předtím. Ségra sice měla pak ještě lehký zápal plic a netrénovali jsme asi měsíc, ale na chvíli jsme vypnuli a odpočinek během karantény nám prospěl,“ věří Filip. Cíl mladých tanečníků? „Chtěli bychom se najít ve volných tancích,“ má jasno Natálie.

Reklama

Související témata: