Hlavní obsah

Rustavi - Plzeň 1:3Plzeň veze z Gruzie jasnou výhru, dvakrát se trefil Horváth

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Horváth 0 : 1
29. Tatanašvili 1 : 1
32. Kolář 1 : 2
59. Horváth 1 : 3
Záznam online reportáže

Praha/Tbilisi

Do odvety mohou jít s klidnou hlavou. Fotbalisté Plzně vstoupili ve čtvrtek do 2. předkola Evropské ligy jednoznačnou výhrou 3:1 na hřišti gruzínského Metalurgu Rustavi. Plzeňští měli po většinu utkání výraznou převahu, kterou v góly přetavili dvakrát kapitán Pavel Horváth a jednou Daniel Kolář. Kaňkou na výkonu byla chyba v rozehrávce, kterou potrestal bývalý plzeňský hráč Dmitri Tatanašvili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán Plzně Pavel Horváth (na archivním snímku z loňského ročníku Evropské ligy) se proti Rustavi prosadil hned dvakrát.

Článek

Plzeň nastoupila bez zraněného stopera Čišovského a kanonýra Bakoše, zato s třemi novými hráči sestavy Fillem, Malakjanem a brankářem Bolkem a od začátku potvrzovala roli favorita.

Už ve 3. minutě našel Horváth ve vápně Filla, který však trefil jen obránce. Vzápětí Ďuriš z otočky střílel málo důrazně. Plzeň soupeře téměř nepouštěla na svou polovinu a nakonec jí úvodní tlak přeci jen přinesl gól. Horváth napřáhl z dálky a jeden z obránců míč tečoval do protipohybu brankáře.

Rustavi v obraně nestíhalo a hned vzápětí mohlo inkasovat znovu. Po závaru před brankou se míč dostal za vápno k Malakjanovi, mladý Armén se pokusil technicky trefit odkrytou branku, ale míč zastavilo břevno.

Horváth chybu napravil

A tak místo toho udeřilo na druhé straně z ojedinělého útoku. Horváth chyboval v rozehrávce, když zpětnou přihrávkou našel jen číhajícího Tatanašviliho a bývalý hráč Plzně či Kladna obstřelil vybíhajícího brankáře Bolka.

Plzní však inkasovaný gól neotřásl a už za tři minuty znovu vedla. Reprezentant Limberský zleva odcentroval a těsně před brankářem trefil míč hlavou další z účastníků nedávného mistrovství Evropy Kolář.

Po změně stran Plzeň náskok ještě navýšila. Nejprve Malakjan vystřelil těsně vedle, ale v 52. minutě kapitán Horváth odčinil své zaváhání z prvního poločasu. Střelu z 30 metrů poslal přesně k pravé tyči.

Gruzínský celek se snažil ještě s výsledkem něco udělat i pomocí dvojitého střídání, ale Plzeň si dávala v obraně velký pozor a měla duel pod kontrolou. Dokonce přidala i další gól, ale Ševinský doklepávající vyraženou střelu Daridy stál v ofsajdu.

Když pak v nastavení odmítl Horváth hattrick a z přímého kopu mířil nad, odvezla si Plzeň do odvety, která se hraje za týden, dvoubrankový náskok. K postupu jí tak bude stačit i případná porážka 0:2 či jakákoli prohra o jediný gól.

Evropská liga - úvodní zápasy 2. předkola
Metalurgi Rustavi - Viktoria Plzeň 1:3 (1:2)on-line
Branky: 29. Tatanašvili - 14. a 59. Horváth, 32. Kolář. ŽK: Suchiašvili, Razmadze - Fillo, Darida. Rozhodčí: Aleckovič - Ibrisimbegovič, Dujak (všichni Bosna).
Rustavi: Bediašvili - Japaridze, Maisuradze, Gavašelišvili, Suchiašvili - Kavtaradze (46. Dobrovolski), Machviladze, Mikaberidze (67. Sichaurulidze), Razmadze, Getsadze - Tatanašvili (67. Janelidze). Trenér: Žoržikašvili.
Plzeň: Bolek - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Fillo (85. Štípek), Kolář (88. Hanousek), Malakjan (65. Zeman) - Ďuriš. Trenér: Vrba.
Další výsledky úvodních zápasů 2. předkola Evropské ligy
Xäzär Länkäran (Ázer.) - Lech Poznaň (Pol.) 1:1 (1:1)
Naftan Novopolock (Běl.) - Crvena Zvezda Bělehrad (Srb.) 3:4 (0:3)
Milsami Orhei (Mold.) - FC Aktobe (Kaz.) 4:2 (2:1)
Anži Machačkala (Rus.) - Honvéd Budapešť (Maď.) 1:0 (1:0)
Metalurg Liepaja (Lot.) - Legia Varšava (Pol.) 2:2 (1:1)
Lokomotiv Plovdiv (Bulh.) - Vitesse Arnhem (Niz.) 4:4 (1:2)
Renova (Mak.) - FC Gomel (Běl.) 0:2 (0:2)
Levadia Tallinn (Est.) - Anorthosis Famagusta (Kypr) 1:3 (0:1)
Inter Baku (Ázerb.) - Asteras Tripolis (Řec.) 1:1 (0:0)
Jyväskylä (Fin.) - Zeta Golubovci (Černá Hora) 3:2 (2:2)
Olimpija Lublaň (Slovin.) - Tromsö (Nor.) 0:0
Differdange (Luc.) - Gent (Belg.) 0:1 (0:1)
Šachťor Soligorsk (Běl.) - Ried (Rak.) 1:1 (1:0)
Bnei Jehuda Tel Aviv (Izr.) - Širak (Arm.) 2:0 (0:0)
Rosenborg (Nor.) - Ordabasy Šimkent (Kaz.) 2:2 (2:0) - za domácí dva góly Dočkal
Spartak Trnava (SR) - Sligo Rovers (Ir.) 3:1 (3:0)
APOEL Nikósie (Kypr) - Senica (SR) 2:0 (2:0)
Ruch Chorzów (Pol.) - Metalurg Skopje (Mak.) 3:1 (0:0)
Aarhus (Dán.) - Dila Gori (Gruz.) 1:2 (1:1)
AIK Stockholm (Švéd.) - Hafnarfjördur (Isl.) 1:1 (0:1)
Eskisehirspor (Tur.) - Saint Johnstone (Skot.) 2:0 (1:0)
FK Tirana (Alb.) - Aalesund (Nor.) 1:1 (1:0)
Metalurg Doněck (Ukr.) - Čelik Nikšič (Černá Hora) 7:0 (2:0)
Slaven Koprivnica (Chorv.) - Portadown (Sev. Irsko) 6:0 (3:0)
Levski Sofia (Bulh.) - FK Sarajevo (Bosna) 1:0 (0:0)

Reklama