Hlavní obsah

Brzy si začal sypat popel na hlavu, říká obhájce o nízkém trestu pro rozhodčího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výrazně sníženým trestem, než jaký mu hrozil, odešel od plzeňského soudu bývalý fotbalový rozhodčí Tomáš Grímm, jenž je součástí rozsáhlé kauzy Šváb kolem někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra. Podle Grímmova obhájce Petra Papeže za to může včasné přiznání.

Foto: Sport.cz

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm (vpravo) a jeho obhájce Petr Papež u plzeňského soudu

Článek

Grímmovi hrozilo za braní úplatků, zpronevěru a účast v organizované zločinecké skupině až přes deset let vězení. Nakonec dostal trest 6 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 14 měsíců, peněžitý trest 198 000 korun, který hodlá díky úsporám splatit najednou, a zákaz výkonu funkce rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta v utkáních FAČR v trvání 5 let.

Proč?

Takto nízký trest dostal proto, že si téměř jako první začal sypat hlavu popelem, začal ihned spolupracovat a v té době se jako jediný k tomu všemu postavil čelem.

Můžete to rozvést?

Náš klient se s poměrně velkou sebereflexí doznal k tomu, že pomohl defraudovat finanční prostředky z Plzeňského KFS a následně ve fotbalových utkáních slíbil, že pomůže ovlivnit výsledek. Někdy k tomu došlo, někdy ne. Za to samozřejmě přijal v některých případech finance. Myslím, že se nám povedlo dosáhnout adekvátního trestu. Jsem celkově spokojen.

Co bylo hlavní motivací se brzy přiznat?

Pan Grímm už na vazebním zasedání částečně svou činnost doznal a následně jsme vyhodnotili, že je namístě přistoupit k sebereflexi. Už v zahájení trestního stíhání měl policejní orgán nabito. Motivací klienta bylo, aby nedostal trest odnětí svobody, ale pouze podmíněný, což se nám povedlo.

Nemáte strach, že by se klientovi vzhledem k tomu, že zatím jako jediný z hlavních obžalovaných obrátil, mohlo něco stát?

Pokud by se mu mělo něco stát, což si nemyslím, stalo by se to před rozsudkem. Vůbec jsme nad tím neuvažovali a nemám od klienta žádné poznatky, že by se o svou osobu nebo o blízké obával. Je to naprosto lichá úvaha.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Reklama