Hlavní obsah

Čtvrtý den soudu s Berbrem a spol.: Ne, nevím, netuším a nepamatuji si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně ke strohým odpovědím se ve čtvrtek dostal bývalý fotbalista Michal Káník, jenž u plzeňského soudu vypovídal v korupční kauze, v níž figuruje mimo jiné někdejší místopředseda FAČR Roman Berbr. Káník se přiznal k ovlivnění utkání kvůli sázkám a machinacím s fakturami, ke členství ve zločinecké organizaci ale nikoliv.

Michal Káník dorazil na svou výpověď k plzeňskému soudu, pozdravil se s Romanem Berbrem.Video: SPORT.CZ

 
Článek

„Uznávám, udělal jsem chybu, že jsem ovlivnil zápas Vyšehradu s Motorletem," přiznal Káník. Připustil, že za zařízení určitého výsledku a počtu gólů měl spolu s rozhodčím Tomášem Grímmem a jeho asistenty dostali všichni 4 tisíce eur. Před zápasem ho kvůli tomu údajně kontaktoval tehdejší sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz. Káník s ovlivněním duelu kvůli sázkám souhlasil, protože už s tím měl zkušenosti. Kdo sázel a kolik, to ale prý neví.

Káník dále popisoval, jak se dostal k informacím o úplatku, jak ho nenapadlo kontaktovat policii, nebo jak po zmíněném utkání došlo k hádce mezi hlavními aktéry kauzy. Vše, včetně citací k utkání Radotín - Dobrovice, si detailně můžete přečíst zde.

V úvodu Káník popisoval vztahy s Berbrem, Grímmem nebo Rogozem. S posledními dvěma jmenovanými je prý v kontaktu stále. „Jen tak mezi řečí. Říkal jste, že máte dluhy, jste v exekuci, a přitom chodíte na golf?" ptal se soudce Vladimír Žák. Káník odpověděl, že ano. Soudce poukázal na to, že jde o poměrně drahou záležitost. „Lékař mi doporučil pohyb kvůli cukrovce. Golf je jeden ze sportů, kterému se věnuji," odvětil obžalovaný.

Foto: Sport.cz

Michal Káník čeká před soudní síní na svou výpověď.

Káník hovořil také o zpronevěře na Plzeňském fotbalovém svazu. Obžaloba zní: „Obvinění Berbr, Káník, Rogoz a Tarkovský v září 2019 poškodili Plzeňský KFS, když Káník po domluvě s Berbrem a Rogozem vystavil jménem společnosti Zempol Profi fakturu na 733 744 korun na dodání vybavení pro rozhodčí a částku 744 392 na dodání sportovního vybavení. A přestože Káník věděl, že k dodání fakturovaného vybavení nedojde, tuto fakturu doručil poškozenému PKFS k proplacení. Berbr pak z pozice předsedy PKFS rozhodl v úmyslu obohatit se o jejich proplacení."

Káník přiznal svůj podíl, že ho Rogoz požádal, zda by mohl pro Berbra zařídit fakturu, která by se měla týkat pronájmu prostor či pořízení sportovního vybavení. „Angažoval jsem se," nepopírá. „To, co se stalo, mě mrzí. Chci peníze vrátit. Chci spolupracovat s vyšetřovateli," zacitoval následně soudce Žák z výpovědi v přípravném řízení.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Káník už po přestávce nevypovídal, četla se právě jeho výpověď z přípravného řízení. Na otázky soudce či státního zástupce Jana Scholleho odpovídal často „Ne,", „Nevím", „Netuším" či „Nepamatuji si". Až tím přítomné v síni zaskočil.

Důležité je, že se Káník nepřiznal ke členství v organizované skupině, v pondělí ale prohlásil, že jeho cílem je uzavření dohody o trestu a vině. „K žádné dohodě zatím nedošlo, ze strany obžalovaného byl vznesen podnět k uzavření. Má právo vyjádřit ke všem skutečnostem, které mu jsou kladeny za vinu, může se vyjádřit ke všem bodům. Nicméně nutnou podmínkou pro uzavření dohody je prohlášení o vině. Nesmí být žádná pochybnost, že prohlášení bylo učiněno pod nátlakem. Pokud obžalovaný jednu stránku obžaloby popírá, vylučuje to dle mého názoru přijetí prohlášení o vině," řekl jasně pro Sport.cz Scholle.

Přítomen na líčení byl opět Roman Berbr, jenž vypovídal v úterý. Znovu si pečlivě dělal poznámky a na závěr vystoupil s tím, že se slova Káníka o zločinecké organizaci nebo financích v plzeňském svazu korespondují s jeho výpovědí.

Reklama

Související témata: