Hlavní obsah

Tři jedenáctky na kvalifikaci! Kdo z Čechů si vydělal nejvíc?

Praha

Stabilizované sestavy si moc neužili. Vinou rozsáhlé marodky nasadila fotbalová reprezentace do kvalifikace mistrovství světa v Kataru takřka tři kompletní jedenáctky. Národní tým se neustále měnil, do osmi utkání zasáhlo celkem 32 hráčů. Nenašel se žádný železný muž, který by absolvoval kompletní porci. Pokud jde o prémie, nejvíc si vydělal trojlístek Tomáš Vaclík, Tomáš Souček a Matěj Vydra. Každý z nich 690 tisíc korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Vaclík během utkání kvalifikace MS 2022 s Walesem.

Článek

Srazy trávili v bublině, kalendářní rok byl po všech stránkách výjimečný. Fotbalová reprezentace v něm odehrála rekordních 17 zápasů.

Kvalifikace o Katar začala třemi duely v březnu. Pak ji přerušilo o rok posunuté EURO, na němž Češi postoupili do čtvrtfinále. Na podzim kvalifikaci dokončili na třetím místě ve skupině za Belgií a Walesem, takže výsledek je stále otevřený. V březnu je čeká baráž, kterou začnou proti někomu z nasazené šestice Portugalsko, Skotsko, Rusko, Itálie, Švédsko a Wales.

Čeští fotbalisté nebudou v baráži nasazeni. Můžou narazit na Itálii, Wales nebo Skotsko

Sport.cz, FAČR

Naopak výdělky jednotlivých fotbalistů za dosavadní průběh kvalifikace jsou známy. Odvíjejí se podle počtu utkání, během nichž zasáhli do hry. Jak poukázal deník Blesk, prémie jsou 150 tisíc korun za výhru a 50 tisíc za remízu. Za nominaci na zápas je 20 tisíc.

Zima si vyčíhl správné zápasy

Nejvíc si tak po 690 tisících vydělali Vaclík, Souček a Vydra za sedm startů, v nichž si shodně připsali 3 výhry, 2 remízy a 2 porážky. Za nimi figurují Barák (620 tisíc), Král, Pešek (oba 600 tisíc) a Sadílek (580 tisíc).

Pozoruhodnou bilanci vykázal mladík Zima (510 tisíc). Nastoupil pouze třikrát, všechna tři utkání ovšem byla vítězná, takže si na své přišel.

Nebývalá porce! Česká fotbalová reprezentace odehrála za rok 2021 nejvíc zápasů v historii

Sport.cz, FAČR

Země, které končí v kvalifikaci, dostávají od FIFA jako odškodné 44 milionů korun.

Lukrativní odměny se budou pochopitelně rozdělovat až na samotném šampionátu. Každý účastník turnaje si zajistí minimální prémii v přepočtu 220 milionů korun.

Reklama