Hlavní obsah

Evropský fotbal už není tak silný, třináct míst na MS mu ale zůstane

JOHANNESBURG

Mezinárodní fotbalová federace nemá v plánu měnit počty zástupců jednotlivých kontinentů na mistrovství světa. Vyřazení více než poloviny evropských týmů a pěti ze šesti afrických účastníků už v základní skupině nebude mít podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho vliv na kontinentální kvóty.

Foto: ČTK/AP

Evropští fanoušci se nemusí bát. Přestože Evropa ztrácí na MS dominanci, o žádné z 13 míst nepřijde.

Článek

Evropa má 13 míst a na tom se zřejmě ani pro další kvalifikaci nic nezmění, přestože letos postoupilo do vyřazovací části jen šest evropských týmů, nejméně od roku 1998, kdy byl turnaj rozšířen na 32 mužstev. Afrika má dál garantováno pět míst, šesté letos dostala jako hostitel.

Obě části Ameriky mají celkem osm míst, přitom sedm jejich zástupců postoupilo dál a ze čtyř asijských zástupců uspěli dva. Přesto si v následující kvalifikaci nepolepší. Jen Jižní Amerika získá jedno místo díky tomu, že Brazílie bude pořadatelem šampionátu v roce 2014.

Valcke se snažil najít důvod evropského ústupu z pozic, ale k jednoznačnému závěru nedošel. "Evropa už není tak silná jako dřív a jiné kontinenty se zlepšují. Možná proto, že některé evropské týmy se od roku 2006 moc nezměnily, nebo Evropané hrají příliš mnoho zápasů," řekl Valcke, ale vzápětí dodal, že i většina ostatních hráčů působí v Evropě.

I proto se prý FIFA nebude bránit diskusím na téma, jak prodloužit přestávku mezi koncem soutěží v Evropě a mistrovstvím světa. "Hned po šampionátu se o tom bude hovořit na schůzce s trenéry všech 32 mužstev. A bude se tím zabývat i naše technická skupina," slíbil generální sekretář FIFA.

Reklama

Související témata: