Hlavní obsah

Z Linekera je zběh, miluje Villu i Španělsko

PRAHA

Pyšní se titulem pro nejlepšího střelce MS v Mexiku 1986. Těší se úctě po celém světě. Nyní padesátiletý Angličan Gary Lineker se při fotbalovém mistrovství v Jihoafrické republice chopil role komentátora pro prestižní stanici BBC. A v rozhovoru pro FIFA.com přiznal, že jeho nejoblíbenějším reprezentačním výběrem je Španělsko.

Článek

„Jsem obdivovatelem jejich stylu. Miluji jejich pohyb po hřišti, způsob, jakým drží míč. Jsou skvělí,“ vysekl Lineker poklonu španělské reprezentaci. „Ač letos jeden kamínek jménem Torres v jejich mozaice není v optimální formě, nenechali se tímto aspektem rozhodit a je vážně radost sledovat jejich hru,“ rozplývá se borec, který v anglickém národním dresu vstřelil dvaačtyřicet branek.

Na MS se do statistik zapsal deseti zásahy. V Mexiku 1986 skóroval šestkrát, ale tehdy ve čtvrtfinále jeho tým vyřadila Maradonova „boží ruka“. Anglickému „snajprovi“ excelentní vystupování na druhé straně zeměkoule vyneslo přestup z Evertonu do FC Barcelona.

A právě tam po šampionátu zamíří z Valencie i španělský kanonýr Villa, na MS pětigólový.

„Je obrovsky produktivní, navíc má mimořádnou dávku sebevědomí. Skvěle zvládá tlak a při zakončení umí zachovat chladnou hlavu. Je prostě brilantní,“ rozplýval se Lineker, jenž se medaile z MS nedočkal ani při turnaji v Itálii 1990, kde Anglie v boji o třetí místo podlehla domácímu výběru.

Jako bývalý útočník má slabost pro borce, kteří brankářům přidělávají vrásky.

„Forlán dává góly z ničeho. A Klose je typ útočníka, který umí načasovat formu na vrcholné turnaje. Má precizní výběr místa v pokutovém území. I já vstřelil jedinou reprezentační branku zpoza velkého vápna,“ usmál se Lineker a posteskl si nad výkonností v Anglii opěvovaného Roonneyho: „Zklamal mě celý tým, neunesli velké očekávání. A na Waynovi se podepsala zranění ze sezóny a fakt, že nebyl klíčovým mužem jako v Manchesteru.“

Reklama

Související témata: